iczigo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Przykład pokazuje jak rysować wielokąty w GM, zawiera funkcję rysującą wielokąt o podanej ilości wierzchołków pobierając ich pozycje z kolejnych pól tablicy p (p[1], p[2], p[3], itd...), podobnie do Windows GUI. Można określić kolor wielokąta i czy ma być wypełniony, przykład można rozwijać i dostosowywać do swoich potrzeb. Oceniajcie. :thumbsup: Link: https://gmclan.org/up6286_11_wielokaty.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Całkiem spoko, ale mało zaawansowane :P Szkoda że nie można dać własnej nazwy tablicy, ani nie ma możliwości kolidowania wierzchołków :P Poza tym, tabuj kod :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 nie mam zielonego pojecia, o co chodzi, oraz mam nadzieję, że to nie było celowe, ale... Co to ma wspólnego z jednym, wielkim wielokątem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Aha i do tego zapełniasz cały surface kolorem szarym, więc schowa obiekty, ale nie jestem pewien :o @UP: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iczigo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Mentoss: Wystarczy aby ktoś tworzący wielokąt tym przykładem zrobił z niego jednolity wielokąt, można też zrobić kilka wielokątów Roki :Wystarczy że obiekt rysujący surface będzie miał większe depth niż reszta obiektów i już ich nie przykryje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Co do samego rysowania, nie lepiej byłoby robić draw_line() od wierzchołka do wierzchołka, a potem wypełniać trójkątami? :o Btw. wypełnianie kolorem to imo i tak zły pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 iczigo... nie obraź się, ale to nie wygląda jak żaden znany nauce wielokąt foremny. To wygląda jak stos potłuczonych kafelek w rzucie top-down. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Bo on rysuje trójkąty, które się na siebie nakładają, dlatego to tak wygląda :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iczigo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Pokombinuj z tym i zrób wielokąt o podanej liczbie wierzchołków przez ciebie, skonstruuj w tym jakiś kształt, nie jest to trudne w obsłudze. Edit: Aby zapobiec efektowi "potłuczonych kafelek" wyłącz outline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 iczigo, ale chodzi o to, że to nie wygląda jak wielokąt. Skoro ma być to outline wielokąta, to musi mieć jeden obwód, nie mogą przez niego linie przechodzić :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iczigo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ten przykład można modyfikować samodzielnie ja kombinowałem jak mogłem jak komuś się uda zrobić jeden obwód całej figury to proszę o wrzucenie ulepszonego przykładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Powiem ci tylko tyle. Rysowanie tak samo outline'a, jak i wypełnionego jest prosta, jak drut i do tego wygląda z grubsza jak wielokąt. To twoje nawet po wyłączenia outline'a będzie to wyglądało bardziej jak dziura w szybie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi