Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Witam mam pytanie. (Mam użyty kod z Faq na grawitacje) co zrobić żeby po zderzeniu się z object1, obiekt hero poruszam się tylko z prędkością 1.5 ?? Bardzo proszę o szybką odpowiedz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 GML if place_meeting(object1.x,object1.y,object1) { speed=1.5 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 To nadal będzie to samo gdyż w kodzie jest inna zmienna: (przy naciśnięciu w prawo) GML if place_free(x+4,y) {x+=4} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 To weź użyj eventa z tych głównych by sprawdził kolizje z obiektem i wklep tam speed=1.5 Ew, sprawdź collision_line lub collision_rectangle lub jeszcze prościej distance_to_object Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 a prościej... Bo tak nie czaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 GML if place_meeting(object1.x, object1.y, object1) { spd= 1.5 //speed poruszania po "dotknieciu" met = 1 } //to all dajesz na poczatek...</span> w create dodajesz: GML met= 0 a tutaj masz warunki chodzenia GML if place_free(x+4,y) && met = 0 {x+=4} if place_free(x+spd,y) && met = 1 {x+=spd} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Człowieku, wysłałeś to co ja napisałem i to co napisał morti, czytaj cały temat i potem sie wypowiedz. (teraz zrobiłeś edit i jest nieco inny, ale praktycznie to samo robi) A co do kodu mortiego z place free liczbę 4 zastąp zmienną speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Nieno coś nadal nie działa :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Spróbuje ci zrobić cały step tylko podaj: To platformówka? Top down? Czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 platformówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 GML if (keyboard_check(vk_right)) && met = 0 if place_free(x+4, y) {x+=4} if (keyboard_check(vk_left)) && met = 0 if place_free(x-4, y) {x-=4} if (keyboard_check(vk_right)) && met = 1 if place_free(x+spd, y) {x+=spd} if (keyboard_check(vk_left)) && met = 1 if place_free(x-spd, y) {x-=spd} Tu masz najprostsze chodzenie w prawo i w lewo normalnie, jak i po zetknięciu z obiektem. po edicie: w Colission z object 1 dodajesz: GML spd=1.5 met =1 A w "create" dodajesz: GML met = 0 W sumie miałem ci zrobić cały step z gravity itd, ale to w sumie ta kolizja nie ma wpływać na wysokość skakania, prawda? Nie wiem jak to ma nie działać 0.0 edit: usunalem key pressed, bo mogło przeszkadzać. edit2: lol, ale ja tępy jestem, wiem czemu nie działa, sorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Gdzie to mam pierwsze wpisać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 W step, ale ja już nie pomogę, bo namotam, widzisz ile razy poprawiam -.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morti Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Już nie trzeba, czymś innym to zastąpiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi