zelman Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Do 1. w step postaci: GML if x >= ileśtam x=ileśtam if x <= 0 x=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 1. GML if(x<0) x=0; if(x>room_width-sprite_width) x=room_width-sprite_width; 2. najprostsza metoda: w create daj GML hspeed=4; dorób obiekt odpowiedzialny za obracanie się wroga, daj mu maskę i odznacz visible a w kolizji potwora z tym obiektem daj GML hspeed*=-1; 3. create GML dir=1; right key GML dir=1; left key GML dir=-1; space pressed GML a=instance_create(x,y,pocisk_obj); a.hspeed=dir*8; 4. zrób obiekt "control_obj" lub nazwij go jakoś inaczej, daj mu możliwie mały depth, w draw daj GML draw_text(view_xview[0]+16,view_yview[0]+16,"punkty lol!!!"+string(score)); nie chce mi się tego dla ciebie robić, więc ZNAJDŹ SOBIE Dowiedziałem się że im więcej robię tym więcej problemów nie tylko więcej problemów. potrzebujesz też więcej logicznego myślenia i SAMODZIELNEGO szukania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 2 Grudnia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Dowiedziałem się że im więcej robię tym więcej problemów :) Gdybyś faktycznie robił to nie byłoby problemu, bo rozumiałbyś chociaż najprostsze rzeczy, a ty pewnie nie wiesz nawet co to zmienna. Spowodowane jest to tym, że z każdym najłatwiejszym pytaniem wbijasz na forum, sekundy nie pomyślisz, nie zajrzysz też do dokumentacji (bo nie znasz angielskiego, chociaż i tak byś nie zajrzał) i czekasz aż ktoś poda kod do skopiowania. Później w autorach swojej gry piszesz, programowanie: <twój nick> z pomocą gmclanu. Ogarnij się albo jak większość tutaj użytkowników skończysz na trolleniu, bo nie będziesz umiał sam niczego zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi