Makary155 Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 W jaki sposób mogę spowodować aby użytkownik mógł pobrać plik php, html i tpl ze smarty z plików witryny? Normalnie jak dam link do pliku to ten wyświetla się. Potrzebuję tego bo chcę sobie zrobić taki panel techniczny z pominięciem ftp i z którego ma korzystać parę osób a na tym samym serwerze jest kilka "stron" w których wolałbym żeby mi nie grzebano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Całkiem proste. Pobierasz zawartość określonego pliku, ustawiasz odpowiednio nagłówki content-type i content-disposition, i w końcu wypluwasz zawartość do przeglądarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Czyli jak mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 No tak jak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Czyli jak mniej więcej? Nie chcę być chamski, ale: http://pl.php.net/manual/en/function.echo.php http://pl.php.net/manual/en/function.header.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Wiedziałem że header tylko nie wiedziałem co w ten content disposition wpisać. Ale ok, mam coś takiego: <?php $ctype="Content-Disposition: attachment; filename=".$_GET['file']; header($ctype); readfile($_GET['file']); ?> Dlaczego zapisuje mi jako .htm niezależnie jaki typ pliku mam podany w GET? (Później będzie w POST, tylko test, nie czepiać się) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 A content-type? Ok. Może lepiej prosty przykład: <?php header( 'Content-Type: application/download' ); header( 'Content-Disposition: attachment; filename=example.php' ); echo '<?php echo "Hello world!" ?>'; ?> Swoją drogą i tak się przyczepię do braku zabezpieczenia przed manipulacją nagłówkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Dzięki Tymek, o to Polska walczyła:D A z tym zabezpieczeniem to mógłbyś podać przykładowy sposób zabezpieczenia? Z manuala wynika że usunęli możliwość ataku 'header injection'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 nl2br :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi