Lollus Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Przy rejestracji użytkownika mam funkcję hashującą hasło. Czy przy logowaniu trzeba też używać tej funkcji? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Przy rejestracji zapisujesz hasło do bazy danych: hasło_w_bazie = sha1(nowe_hasło) I przy logowaniu porównujesz skrót wpisanego przez użytkownika hasła z tym w bazie if(sha1(hasło_wpisane_przez_usera) == hasło_w_bazie) hasło poprawne else nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Nie wiem dlaczego, ale ja wolę md5, jednak robi się tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Października 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Nie wiem dlaczego, ale ja wolę md5, jednak robi się tak samo.Bo nazwa funkcji ma o jeden znak mniej? Czy że łatwiej złamać md5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Oba się łamie równo łatwo jak się umie (po coś są w końcu tęczowe tablice). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Ale jak posolisz hashe to już tablice tęczowe się na kija zdadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi