Shumix Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 "Pracuję" nad grą bilard i pojawia się problem odbijania bil zrobiłem coś takiego https://gmclan.org/up6056_12_bilard.html. Niby odbija się normalnie, ale czasami piłka dziwnie przeskakuje lub dostaje przyśpieszenia. Dla nieściągających: w kolizji kulka1 z kulka2 a1 i a2 są po to by nie obliczac wektorowych tych bo nie umiem w gm :) GML if nic=0{ dir=other.direction-direction if dir>180 dir=dir-360 a1.speed=(1-abs(dir)/90)*speed a2.speed=(1-abs(dir)/90)*other.speed a1.direction=point_direction(x,y,other.x,other.y) a2.direction=point_direction(other.x,other.y,x,y) other.hspeed=other.hspeed+a1.hspeed-a2.hspeed hspeed=hspeed+a2.hspeed-a1.hspeed other.vspeed=other.vspeed+a1.vspeed-a2.vspeed vspeed=vspeed+a2.vspeed-a1.vspeed alarm[0]=20 nic=1} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Niby odbija się normalnie, ale czasami piłka dziwnie przeskakuje lub dostaje przyśpieszenia. hehe. czasami dosaje przyśpieszenia ? mi ta czerwona kropka tak przyśpieszyła, że przebiła się przez parierki i wbiła w nie w miedzyczasie 2 inne pilki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Dzięki naprawdę ale to wiem i nie wiem czemu tak się dzieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi