Moe Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Witam! Mam pytanie co do tego kursu Tymona. Zacząłem tworzyć DLL'ke, robie dobrze, W DELPHI, wyświetla mi się ten tekst, itd. Ale jak np. w dll umieścić takie coś: "instance_create(cośtam)" tylko właśnie jak to umieścić w dll? Moe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 musisz wtedy przenieść sie z delphi na c++ i użyć GMapi do tego - innego wydajnego wyjścia nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Auć! to co w DLL'ce stworzonej w delphi idzie tylko wyświetlić tekst i wynik obliczania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 nie, ale nie wywołasz kodu GML z poziomu dllki napisanej w delphi, zrobisz to jedynie w c++ i tylko z użyciem GMapi, innego wyjścia nie ma. Dllki generalnei mają inne zastosowanie, mianowicie rozszerzają możliwości programu, a nie wywołują jego funkcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moe Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Czyli, co na przykład mogę napisać w delphi? ( DLL oczywiście ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 najczęściej wrapuje (opakowuje) się inne liby których GM nie zdoła użyć bezpośrednio, bo wymaga konkretnych typów argumentów jak i zwracanych. możesz w dllce zrobić kompleksowe obliczenia które w GMie zajęły by kilkanaście jak nie kilkaset razy więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 YXE: Dzięki GMApi możemy umieścić funkcje gma w bibliotece?? How ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 one już tam są, znaczy funkcje które wywołują te GMowe odpowiedniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jak to? Snake napisał sobie coś ala GM w dll'ce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Snake napisał symbionta - coś co łączy się z grą GMa i można GMem sterować z poziomu dllki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 oO :D Dobry jest :D I pewnie to on każe GMowi używać danych funkcji tak? Czyli to by znaczyło że hmmm...wiele może :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 zgadza się, na prawde wiele może, chociażby przyspieszyć i ukryć wykonywanie kodu GMa, zabezpieczyć przed dekompilacją kodu gry. Ja go stosuje w niemal wszystkich dllkach do GMa bo jedynie z nim mam pełną swobodę manipulacji GMem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 ale czy dzięki niemu np: zainicjuje allegro w oknie gm'a, powstawiam sobie funkcje z allegro do gma itp? To chyba nie wchodzi w grę nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 ujme to najprościej jak się da: Z G.M.A.P.I W D.L.L.C.E Z.R.O.B.I.S.Z W.S.Z.Y.S.T.K.O T.O C.O W G.M.I.E prościej sie nie da, serio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Da się: Z GMAPI w DLLce zrobisz wszystko to co w GMie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 A odpali pod Dev C++? :D Jak nie to jak to zrobić w Code::Block? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 http://code.google.com/p/gmapi/downloads/list i szukaj wersji pod MinGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 coś nie chce działczyć... sprubuje pod Code::Block Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Teraz musisz wskazać w opcjach linkowania odpowiednią bibliotekę statyczną - wszystko zależy od ustawień biblioteki uruchomieniowej w projekcie: gmapi-mt.lib - Multithreaded gmapi-mt-dll.lib - Multithreaded DLL gmapi-mt-d.lib - Multithreaded debug gmapi-mt-d-dll.lib - Multithreaded debug DLL w wersji 6.2 którą ściągnąłem z libów jest tylko libgmapi.a :/ Mam coś ściągnąć czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 bo pod visuala sa *.lib a pod c::b sa *.a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 no ok ale tu nic innego nie ma ^^ i próbuje pod Dev C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 zostaw to na razie i poucz się używania bibliotek statycznych w c::b a potem do tego wróć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 wiesz ja bym się tym zajął w c::b tylko kompletnie nie potrafię go obsługiwać... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 wiesz ja bym się tym zajął w c::b tylko kompletnie nie potrafię go obsługiwać... :D i dla tego mówię: pierw naucz się obsługiwać IDE, potem biblioteki, a na końcu bierz się za konkretną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 ehhh...ale chyba powinno działać w dev c++ nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 ehhh...ale chyba powinno działać w dev c++ nie?A możesz zwyczajnie ściągnąć visuala? express jest darmowy... @Moe: Możesz zrobić taki przekręt, że w dllce będziesz zwracać stringa z kodem, np: return "instance_create(costam);" A w gm: execute_string( external_call(...) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 nie moge...jakiś wirus chyba mi na kompa wbił i nie mogę wbić na microsoft.com :) Kuzyn mi ściągnął ale trzeba było jakieś pliki dodatkowe i aktualizacje...żenada ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 nie moge...jakiś wirus chyba mi na kompa wbił i nie mogę wbić na microsoft.com :) Kuzyn mi ściągnął ale trzeba było jakieś pliki dodatkowe i aktualizacje...żenada ;DA w wersji ISO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 oO czekaj xD spróbowałem i się instaluje ;D po odznaczałem wszelkie łączenie z ms :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Czyli biblioteki DLL nie wprowadzają nic nowego do funkcji gm'a, tylko pomagają wykonać daną funkcję szybciej, stabilniej oraz łatwiej, niż gdy została by ona napisana w gm? Tak mam to rozumieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi