Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Jak w temacie.. co mam zrobić, że po najechaniu obiektem 2 na 1 i naciśnięciu klawisza ENTER lub Z obiekt 1 zostanie zaznaczony. Jeśli nie sprecyzowałem wystarczająco to upomnijcie mnie.. z góry dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 W kolizji obiektu 2 z 1 daj kod GML if keyboard_check_pressed ( vk_enter ) { // kod na twoje "zaznaczenie" } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Albo w step: GML (STEP) if (place_meeting(x, y, obj1)) { if (keyboard_check_pressed(vk_enter) or keyboard_check_pressed(ord("Z"))) { // zaznaczenie } } Poprawka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Hmm.. zaraz powiem czy działa.. ale wpierw.. może mi ktoś podać komendę w GML na Change Sprite? :/ E.w. czy mogę wykorzystać sprite_index? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Tak, sprite_index zmienia Ci sprite'a: GML sprite_index=nazwa_sprite; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Już prawie ok.. ale zmienia mi się grafika object 2.. i do tego skacze parę pól w tył :/ GML if (place_meeting(x, y, hero)) { if (keyboard_check_pressed(vk_enter) or keyboard_check_pressed(ord("Z"))) { object_exists(hero) sprite_index = sprite11; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 W którym obiekcie masz ten kod? I co oznacza: i do tego skacze parę pól w tył :/? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Kod mam w object 2(wskaźniku), a "skacze" chodzi mi o to, że jak najadę na object 1 i nacisnę enter/z to zmienia się grafika object 2 i ten sam obiekt przesuwa się natychmiast parę kratek w tył. @EDIT Może to być spowodowane przez źle ustawione Origin w sprite.. ale nawet tego nie umiem dobrze nastawić, bo grafika i tak ustawia się inaczej. Jeśli ktoś chce, to mogę wrzucić projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Chcesz zamienić graficzkę obj 1, gdy obj 2 najedzie na niego i klikniesz jakiś klawisz. Kod wrzuciłeś do obj 2. To pierwszy błąd. Kod który napisałeś odnosi się do obiektu 2. Obj 2 sam sobie zamienia sprite. Jeżeli chcesz aby kod ten był w obj 2, to musisz potem odwoływać się do obj 1 (np za pomocą with(obj 1), albo za pomocą id) Zastanawiam się po co użyłeś object_exists(hero). Chyba, że hero może zniknąć z mapy. A co do skoku w tył. Możliwe, że w innej części kodu (niezwiązanej z tą akcją) masz fragment, który powoduje przesunięcie obj 2. Albo to co napisałeś. Wina leży w źle dobranym origin. Najlepiej jest jak wszystkie grafiki obiektu mają jednakowe rozmiary i wycentrowany origin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Gra jest w stylu izometrycznym, wszystkie sprity są takiego samego rozmiaru(dla jednej postaci, wskaźnik ma już inne rozmiary). object_exists(hero) użyłem, gdyż myślałem, że tym odwołam się właśnie do tego obiektu. Skacze na 100% przez origins, bo nie mam żadnego kodu, który może przesuwać mi wskaźnik. Wrzuciłem kod do obiektu 1, najeżdżam obiektem 2, klikam enter... i nic. Czy muszę ustawić jakąś zmienną dla place_meeting x,y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Wpisując samo x i y odwołujesz się do położenia obj. Chyba, że jest w with (obj_jakis){ o tutaj }. Wtedy to x i y dotyczy obj_jakis, mimo, że kod napisany jest w innym obj. Jako ostatni argument wpisujesz obiekt, z którym obj 1 mając kolizję wykonuje akcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 GML if place_meeting(x,y,hero) //jesli wskaznik koliduje z hero { if keyboard_check_pressed(vk_enter) or keyboard_check_pressed(ord('Z')) //jesli wcisnieto enter lub 'Z' { with (hero) sprite_index=sprite1 //w hero zmien sprite na jakistam //i costam jeszcze mozna dodac } } W step wskaźnika. https://gmclan.org/up5908_12_blablabla.html 666 postów :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Ha! Działa! Dzięki wielkie za pomoc! :) Jeszcze tylko jedno pytanie.. jak zmienić szybkość animacji? xd Za każdym razem zapominam gdzie się to zmienia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Za pomocą: GML image_speed=xxxxx; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Ok, wszystko jak na razie działa, dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi