DarkLiquidus Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam! Mam mały problem. Nie wiem jak napisać pewną instrukcję. Chciałbym aby w momencie, kiedy najeżdżam myszką na dany obiekt, zmieniał mu się sprite. Napisałem pewien kod: GML if (mouse.x and mouse.y)=(obiekt.x and obiekt.y) then with(obiekt) sprite_index=inny_sprite; Niby tutaj jest wszystko dobrze, ale nie wiem do jakiego obiektu i do którego eventa wstawić ten kod. Proszę o pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Możesz dać w evencie 'mouse enter' zmienianie sprita lub : robisz obj kursor ( który ma x i y myszki ) i GML if place_meeting(x,y,o_kursor) { image_index=1 } else { image_index=0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Ja to robię poprostu tak: Mouse Enter: GML sprite_index=spr_nowy //zmiana na nowego spritea</span> Mouse Leave GML sprite_index=spr_poczatkowy //powrot do starego spritea</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkLiquidus Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Działa! Będę musiał się jeszcze trochę pobawić z originami, bo czasami sprite zmienia się, gdy kursor jest jakieś pół centymetra od obiektu, ale sedno sprawy rozwiązane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 A najprawdopodobniej wystarczyło zamiast GML (mouse.x and mouse.y) dać GML (mouse_x and mouse_y) używając kropki odnosimy się do pozycji x/y obiektu "mouse". Pisząc z podłogą/pierdolnikiem wykonujesz funkcje sprawdzajaca pozycje x/y myszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi