Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witajcie :) Piszę aplikację Chat i chciałbym ograniczyć ilość znaków możliwych do wpisania w keyboard_string'u do 90, a co 30 znaków ma przerzucać do następnej linijki. Dało by się takie coś zmontować?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Tak co do ilości: GML if string_count(keyboard_string) { nie pisz } else { pisz } co do linijek, co 30 liter dodawaj znak "#" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dzięki :*** Ale jak zrobić że # wstawia się co te 30 znaków :D?? Z tekstem się jeszcze nie bawiłem w GM i nie robiłem chyba nic pobobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 string_count w pętli, jak dojdzie do 30, wstawia tam "#", żeby dawało w odpowiednie miejsce, kopiujesz pierwsze 30, dajesz #, potem 2 i tak w kółko, aż ż do tego maxa ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dzięki, dzięki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Mam nadzieje ze funkcje sobie znajdziesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Szukam. Ale nie mogę znaleźć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 string_count() - liczy długość string_copy() - kopiuje string Argumenty sobie sprawdzisz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Thx for all :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Jak byś nie mógł napisać, to napisz, postaram się wykombinować jakiś kod, nie podaje na razie, bo to zawsze lepiej dla ciebie, jak samemu robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 No coś nie działa mi. Nie wiem dlaczego GML draw_text(5,25,'Wiadomosc: '+string(keyboard_string)) To jest fragment pisania wiadomości w drawie. Może na razie bez przenoszenia do nowych linii tylko samo ograniczenie długości 35 znaków. Z tego co wiem to do ograniczenia jest GML string_length(35) :) OMG i jeszcze runner z game makera 8 mi przestał działać :( To się stało po odpaleniu jakiejś starej gry PsychiX'a :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Create: GML A=0 Any key: GML If string_length(A)<90 A=keyboard_string else exit; Draw: GML draw_text(x,y,string(A)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Ok Ograniczenie działa tak jak powinno :) Szkoda że przenoszenie do next linijek nie :( ale to mi do szczęścia nie jest potrzebne aczkolwiek przydało by się :) Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Postaram się napisać, ok? Tylko nie teraz bo się dusze w pokoju -.- Jutro napisze moze ;pp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nixsior Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dzięki :) nawet jakby było dzisiaj to dodałbym jutro bo wyłączam kompa Dlaczego się dusisz?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Gorąco jak nie wiem ;/ Okna otwarte i tak gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi