IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Potrzebuję jakiś dll albo kod do GM'a który zrobi screena całego ekranu (nie tylko okna z grą). Próbowałem takie coś: GML keyboard_key_press(vk_printscreen); keyboard_key_release(vk_printscreen); Ale nie wiem jak załadować screena ze schowka do pliku graficznego np bmp (byle nie gif) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 XtendDLL ma takie cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Ale on dodaje screena jako sprite a ja potrzebuje jako background Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 jaa...to zamiast sprite_add daj background_add...no nie przesadzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 jaa...to zamiast sprite_add daj background_add...no nie przesadzaj Patrzyłeś w ogóle funkcje tego dll'a?? Jak nie to zrobiłeś z siebie głupka pisząc taką wypowiedź screen_capture ? Przechwytuje podany obszar ekranu i dodaje go jako sprite Edit: Próbowałem zrobić coś z tym dll'em ale lipa, nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Pewnie to bedzie glupie xD PrintScreen kopiuje obraz do schowka. Byc moze da rade go odczytac funkcja clipboard_get_text() (ale zapewne nie). Jesli sie uda (w co watpie (ale jestem pejoratywnie nastawiony)), to zrob cos takiego: GML bmp = file_text_open_write('lol') file_text_write_string(bmp,clipboard_get_text()) file_text_close(bmp) file_rename('lol','lol.bmp') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DobryZiom Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Patrzyłeś w ogóle funkcje tego dll'a?? Jak nie to zrobiłeś z siebie głupka pisząc taką wypowiedź patrzałem...z tydzień temu... i głupi to ty jesteś bo non stop zakładasz debilne tematy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Przerysowac sprite'a na background, stworzyc backgrounda z surface'a, zniszczyc surface'a. Cala filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 patrzałem...z tydzień temu... i głupi to ty jesteś bo non stop zakładasz debilne tematy :) Zejdź ze mnie, jak nie masz argumentów do pojazu. Zakładam takie tematy, bo sam nie potrafie do tego dojść. Jest takie przysłowie: kto pyta jest głupi przez 5 minut,a kto nie pyta, jest głupi przez całe życie. Więc proszę wyjdź, bo nie mam ochoty czytać twoich postów niczego nie wnoszących do tematu. @Muuuuczek567 Nie działa ten z get clipboard :P A z to drugie to nie wiem jak wrzucić ze sprite'a do backgroundu. Btw ten dll mi nie działa w GM 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Podalem w tym drugim, jak przerysowac sprite'a na background. Narysowac sprite'a na surface'u, stworzyc backgrounda z surface'a, a potem zniszczyc surface'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Sory, ale nie kminie tego co starasz mi się przekazać. Można prościej? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 przyda się też display_get_width() i display_get_height() do rozmiarów surfaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 GML var t,g; t = surface_create(sprite_get_width(argument0),sprite_get_height(argument0)) surface_set_target(t) draw_sprite(argument0,0,sprite_get_xoffset(argument0),sprite_get_yoffset(argument0)) surface_reset_target() g = background_create_from_surface(t,0,0,surface_get_width(t),surface_get_height(t),0,0,0) surface_free(t) return g Nie pamietam argumentow przedostatniej funkcji, ale powinno dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 GML g = background_create_from_surface(t,0,0,surface_get_width(t),surface_get_height(t),0,0,0) Tu jest syntax error. Tutaj mam co zrobiłem narazie (gmk GM8) https://gmclan.org/up6105_12_screen3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 jeden argument za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 W GM8 rzeczywiscie jest jeden argument za duzo, ale ja uzywam GM7 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Spróbuje zmodyfikować ktoś to co mi się udało zrobić by zrobiło screena całego ekranu?? https://gmclan.org/up6105_12_screen3.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 29 Maja 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Spróbuje zmodyfikować ktoś to co mi się udało zrobić by zrobiło screena całego ekranu?? https://gmclan.org/up6105_12_screen3.html Czemu nie zrobisz tak jak ci muczek mówi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Czemu nie zrobisz tak jak ci muczek mówi? Bo może jestem za tępy i nie wiem co to surface? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Zeby skopiowac kod, nie trzeba wiedziec co to jest surface. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Zeby skopiowac kod, nie trzeba wiedziec co to jest surface. Kod który dałeś nie działa? Syntax error Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Jesli nie umiesz czytac ze zrozumieniem, to podpowiem ci: wikku9 podal przyczyne bledu. Usuniecie 2 znakow z kodu naprawde nie jest trudne, sprobuj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Usunalem parę znaków, próbowałem dalej i nie wyszło. Kurde chyba dam se z tym siana bo ciagle mi nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 29 Maja 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Usunalem parę znaków, próbowałem dalej i nie wyszło. Kurde chyba dam se z tym siana bo ciagle mi nie wychodzi. Jezu, jak nie umiesz usunąć jednego argumentu z funkcji to daj se siana, bo nie nadajesz się do robienia gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Jezu, jak nie umiesz usunąć jednego argumentu z funkcji to daj se siana, bo nie nadajesz się do robienia gier. Nie ma już syntaxa, ale mi się nie ładuje screenshot jako tło ( w ogóle mi się nie załadowało) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 To uzyj DLLa, zeby zrobil screenshota, a nastepnie zamien powstalego sprite'a w backgrounda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 29 Maja 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 To uzyj DLLa, zeby zrobil screenshota, a nastepnie zamien powstalego sprite'a w backgrounda. muczek, chyba za dużo wymagasz, dawaj gotowy kodzik i link do dlla najlepiej videotutorial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Dawno bym to pewnie zrobil, gdybym mial swoj komputer z GMem na pokladzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi