Ignis Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Mam duży problem. Pojutrze sprawdzian z chemii a ja w ogóle nie rozumiem tych obliczeń stechiometrycznych. Siedziałem nad podręcznikiem z dwie godziny i nic z tego nie wyniosłem. Czy ktoś miałby chęć wytłumaczyć mi na czym to polega? Albo chociaż podesłać jakiś kurs z Google. Sam próbowałem coś znaleźć ale nie udało mi się. Byłbym wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Sama nazwa straszy :( http://tinyurl.com/2wo5pa6 http://www.gdynia.mm.pl/~drake87/drake87/5/51/A/5102006.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Stechiometria Chyba chodzi o wyliczanie mas i ilości, proporcji po jakichś zjawiskach, reakcjach chemicznych (sam nie mam takich tematów na lekcjach lol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 A to nie głównie matematyka czasem ? (nie przedmiot, ale w praktyce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Ja to miałem na chemii dawno. Nic trudnego - dodajesz tak te numerki, aby było tyle samo produktów jak i substratów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Dziękuję. Wiem do czego to służy ale to wyliczanie jest bardzo trudne. Jak czytam podręcznik to dla mnie te wyniki biorą się z niczego. A to może rozwiążecie dla mnie taki przykład? Dla przykładu. "Oblicz ile gramów siarczku magnezu powstanie w wyniku reakcji chemicznej 6g magnezu z siarką." z 24 u Mg powstaje 56 u MgS z 6 g Mg powstaje x g MgS dla mnie to "czarna magia".. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Proporcja 6*56/24 = 14 Dobra, to trudniejsze niż myślałem :P Zaraz spróbuje obliczyć, chociaż tak samo wyszło Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Po pierwsze musisz napisać sobie wzór reakcji i uzupełnić stronę prawą i lewą, aby był zgodny bilans pierwiastków. Następnie patrząc na treść zadania musisz wiedzieć, co jest Ci potrzebne do czego. Kolejnym etapem jest podkreślenie potrzebnych elementów i napisanie ich mas cząsteczkowych/atmomowych. Później nadpisujesz nad elementami ich masy podane w zadaniu. Niewiadomą liczysz z proporcji. Przykład zadania: Oblicz ile gramów siarczku magnezu powstanie w wyniku reakcji chemicznej 6g siarki z magnezem." 1. Wzór: S + Mg -> MgS 2. Podpisanie: masa atomowa Siarki = 32u masa cząsteczkowa siarczku magnezu = 24+32=56u S + Mg -> MgS _ ____ 32u 56u 3. Nadpisanie 6g x _ ____ S + Mg -> MgS _ ____ 32u 56u 4. Proporcja x - 32u 6g - 56u 6*32 x= ____ 56 x=3,4g 5. Odpowiedź: Powstanie 3,4g z reakcji 6g Siarki z Magnezem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osiem Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Nie mogłeś zadać pytania miesiąc wcześniej? Dostałem z tego jedynkę :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Dzięki, dzisiaj pisałem sprawdzian i chyba dobrze wypadłem. Heh, jak przyjdą wyniki to wam opowiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Jest jeszcze czas na poprawę :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi