MB22 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Jak zrobic zeby na gorze ekranu gry bylo napisane ile bohater ma zycia i many( ale zeby np. po tym jak uzyje ataku odjelo mu iles many) Z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 jest wiele rozwiązań :D ja bym zrobił to tak na poczatku: CREATE bohatera: GML global.pkt_zycia=100; global.pkt_many=100; STEP bohatera: GML if (global.pkt_many>=20) // załóżmy że zaklęcie kosztuje nas 20 many { // Akcja zaklęcia global.pkt_many-=20; } DRAW bohatera: GML draw_text(view_xview[0]+10,view_yview[0]+20,"Punkty zycia: " +string(global.pkt_zycia)) draw_text(view_xview[0]+10,view_yview[0]+40,"Punkty many: " +string(global.pkt_many)) i chyba tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 To wyświetlanie many i hp przerzuciłbym do innego obiektu. Wydaje mi się, że jak dasz w bohaterze DRAW to nie będą wyświetlane jego sprity. Chyba, że sprite też będzie wyświetlany w DRAW np za pomocą funkcji: GML draw_sprite(sprite,index.x.y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 To wyświetlanie many i hp przerzuciłbym do innego obiektu. Wydaje mi się, że jak dasz w bohaterze DRAW to nie będą wyświetlane jego sprity. Chyba, że sprite też będzie wyświetlany w DRAW np za pomocą funkcji: GML draw_sprite(sprite,index.x.y) nie chcę być niegrzeczny ale dam tak... poprawnie GML draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y)i potwierdzam słowa Twoje, Candy - jak dajesz obiektowi draw to przestaje on się sam rysować - trzeba mu kazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi