LoRd DaVeR Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Hej bardzo długo naprawdę bardzo, nie robiłem w GM'ie ponieważ uczyłem się C++. C++ okaleczył moją wiedzę na temat GML. A ponieważ nie potrafię pojąć wiedzy o deklaracjach i definicji w C++ to postanowiłem sobie zrobić przerwę i porobić trochę w GM. Mam dwa obiekty Hero i Wybraniec oraz Hero 2,3,4 Hero ma event'a press 1-key w nim GML Hero = global.wybrany niestety to wziąłem z C++ a w wybraniec mam GML create : global.wybrany = keyboard_check_pressed(vk_left) { x =-5 } keyboard_check_pressed(vk_right) { x =+5 } wiem że CREATE jest na 100% błąd ale wtedy mi gm nie wywala błędu a w hero to wziąłem z C++ który jest dziecinnie prosty w zmiennych i niestety wywala mi błąd chcę żeby jak nacisnę 1 to hero jest wybrany Dziękuje z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shumix Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 chcesz mieć 4 postacie? 1 wybierasz 1 itp, to jest coś takiego w evencie klawisza lewo w wybrańcu GML global.wyb.x -= 5w prawo to samo, a w evencie hero 1 klawisza 1 global.wyb = id i w create wybrańca global.wyb = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi