Arekadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nie wiem czy dobry dział bo może to pytanie zaawansowane.Jeżeli tak proszę o przeniesienie. Jak zrobić aby dana akcja wykonała się dopiero po przytrzymaniu przycisku myszy przez np. 5 sekund na jakimś obiekcie? Jeżeli można tak zrobić proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 GML if keyboard_check_pressed(vk_space) { a+=1 if a>=5*room_speed { akcja; a=0 } } tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Wyskakuje taki błąd: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_czerwonasluchawka: Error in code at line 4: a+=1 ^ at position 2: Wrong type of arguments to +. I chciałem, aby trzeba było przytrzymac przycisk myszy na jakimś obiekcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 miałeś coś zapisane w zmiennej a i nie wyzerowałeś jej. przepisz tamten kod dając np. zmienna_do_odebrania_telefonu_i_co_teraz_zrobisz zamiast a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 A jak chcesz juz przy przytrzymaniu na obiekcie to robisz ta zmienna w nim i zamiast warunku ze spacja dajesz GML mouse_check_button(mb_left); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 nie wiem jak to działa z LPM'em ale: GML /* CREATE */ piec_sekund=0; piec_skonczone=false GML /* STEP */ if keyboard_check(vk_space) and piec_skonczone=false { piec_sekund+=1; if piec_sekund>=5*room_speed { // akcja piec_sekund=0 piec_skonczone=true } } GML /* STEP */ if keyboard_check_released(vk_space) { piec_skonczone=false } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Mentoss: Dalej nie działa,ale nie wsyskakuje żaden błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 GML (Create) time=0; // tworzenie timera i ustawianie na 0 (gotowość)</span> GML (Step) if keyboard_check(vk_space) // czy spacja wciśnięta { if time>=0 time+=1; // jeśli nie wykonano jeszcze akcji, odliczaj if time>=5*room_speed // jeśli minęło 5 sekund { //akcja time=-1; // ustawianie timera na -1 (wykonanie akcji) } } else time=0; // jeśli nie wciśnięta spacja (czyli puszczono) zeruj timer (gotowość)</span> Teraz nie wykona ci się, puki drugi raz nie wciśniesz spacji, jeśli chcesz co pięć sekund, bierz ten kod: GML (Create) time=0; // tworzenie timera i ustawianie na 0</span> GML (Step) if keyboard_check(vk_space) // czy spacja wciśnięta { time+=1; // odliczaj if time>=5*room_speed // jeśli minęło 5 sekund { //akcja time=0; // zerowanie timera } } else time=0; // jeśli nie wciśnięta spacja (czyli puszczono) zeruj timer</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 A co jeżeli chciałbym aby ta akcja działa się po przytrzymaniu lewego przycisku myszy? Bo tak mi nie działa: GML if mouse_check_button(mb_left); { time+=1; // odliczaj if time>=5*room_speed // jeśli minęło 5 sekund { show_message("OK") time=0; // zerowanie timera } } else time=0; // jeśli nie wciśnięta spacja (czyli puszczono) zeruj timer</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Chciałeś być zbyt przykładny :) . Między warunkiem (to co po if), a klamrami nie ma być średnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Ach,dzięki rozpędziłem się. Działa. :D Temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi