saper Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Nie wiem jak zrobić żeby pudełko przesuwało się w obie strony a nie tylko w jedno , czyli chodzi mi o to , że jak gość będzie po lewej stronie to pudełko przesuwa się w lewo a jak po prawej to w prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Sprawdzaj pozycje gracza, i w ten sposob sprawdzaj, w ktora strone ma isc skrzynka: player.x > skrzynia.x itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 No to sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. :) Trzeba Ci tylko to ubrać w kod. GML if( keyboard_check( vk_left ) ) // jesli gracz porusza sie w lewo { pudelko = instance_position( x - 1, y, obiektPudelka ); if( pudelko != noone ) // instance_position wraca ID obiektu lub noone, czyli brak obiektu { pudelko.x -= 1; // przesuwamy pudelko } } else if( keyboard_check( vk_right ) ) // jesli gracz porusza sie w prawo { // analogiczna sytuacja pudelko = instance_position( x + sprite_width + 1, y, obiektPudelka ); // po prawej if( pudelko != noone ) { pudelko.x += 1; // w prawo } } EDIT https://gmclan.org/up152_12_180410_gm8_moving_boxes.html EDIT 2 https://gmclan.org/up152_12_180410_gm8_movi...ulti_boxes.html Przesuwanie pudełek pudełkami gdy jedno z nich jest pchane przez gracza. Zmieniłem też z instance_position na collision_line i wykożystałem bboxy obiektów. Trochę bardziej uniwersalne i dokładniejsze rozwiązanie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi