alwin Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Mam sobie rooma 1024x1024 a wiev na 1024x768 Chcę aby przy dojechaniu do krawędzi ekranu wiev mi się przesuwał w daną stronę. Zrobiłem to tam- mam obj_mouse w którym x=mouse_x, y=mouse_y, w w ustawieniach rooma object following- obj_mouse hbor,vbor = 32, hsp,vsp = 10. No i powinien mi się poruszać przy każdym stepie o te 10 pix tak? bo mi to działa w ten sposób że gdy dochodzę do bordera roomu to przesuwa mi się- to fakt, ale jednorazowo o te 10 pixeli.. kiedy wracam myszką to wiev znów przsuwa się na starą pozycję:/ ocb? Coś źle robię? jakis sposób na to macie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Obj_mouse ma ciągle te same współrzędne co x i y myszki. Więc jak myszką wrócisz na środek, obj_mouse także. Dlatego view Ci wraca. Pokombinuj, aby obj_mouse śledził x i y myszki gdy naciśnięty jest np prawy przycisk myszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 na centrum viewa umiesc objekt(obj_centrum) bez sprite'a, ustaw aby view za nim sie poruszal i gdy twoj obj_mouse dotknie krawedzi viewa to niech obj_centrum sie przesunie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 hmm dobre:) a jak to napisać w gml, mianowicie - gdy twoj obj_mouse dotknie krawedzi viewa? E: w ogóle jak się dostać do zmiennej mouse_x w danym wievie? view[0].mouse_x? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 GML if x>view_xview+(szerokosc viewa) {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=0} else if x<view_xview+5 {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=180} else if y>view_yview+(wysokosc viewa) {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=270} else if y<view_yview+(wysokosc viewa) {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=90} E:to wszystko w obj_mouse E: jeszcze GML else {obj_centrum.speed=0} E2: O jej chyba cos naknocilem bo mi niezabardzo dziala zaraz cos wykombinuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 GML x=mouse_x y=mouse_y; if (x>view_xview+1200) {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=0} else if x<view_xview {obj_centrum.speed=-2;obj_centrum.direction=180} else if y>view_yview+(600) {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=270} else if y<view_yview {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=90} to mam w obj_mouse, room idzie za obj_centrum. Ale dalej mam to samo co na początku! :blink: tzn przesuwa się tylko raz mi ten view.. juz sam zgłupiałem o co tu moze chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 DObra dosc editow to jest juz total dobrze: GML if x>view_xview+500 {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=0} else if x<view_xview+5 {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=180} else if y>view_yview+500 {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=270} else if y<view_yview+5 {obj_centrum.speed=2;obj_centrum.direction=90} else {obj_centrum.speed=0} x=mouse_x y=mouse_y ustawienia viewa: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dzieki:) Będziesz w creditsach Marcku:) E: kolejny problem. obj_menu1.x=view_xview[1]; obj_menu1.y=view_yview[1]; czemu to menu mi tak skacze przy ruszaniu wievem? próbowałem to dać w draw,step,begin step,end step, ale zawsze to samo.. jakoś z opóxnieniem mi to rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi