Paatryk Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 No więc w grze mam taki głupi błąd w skrypcie.Wszystko mi sie miesza i niewiem co zrobiłem żle. Chciałem aby gracz chodzil tak jak koleś z gta2 ,strzelał gdy wcisne lpm i gdy podejde do wroga to mniał mnie strzelać.Wpierw zrobilem kazdy skrypt oddzielnie i każdy działał ale gdy połączyłem cos mi sie pomieszało i nie wyszło.Prosze o poprawkę Do gracza przypisałem takie skrypty: step>execute code direction = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); if mouse_check_button(mb_left) { instance_create(x,y,pocisk)} i step>execute code image_single = direction * image_number/360; if (keyboard_check(vk_left)) direction+=6; else if (keyboard_check(vk_right)) direction-=6; if (keyboard_check(vk_up) ) speed=6; else if (keyboard_check(vk_down) ) speed=-6; else speed=0; left button>execute code a = instance_create(x,y,pocisk); a.direction = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); a.speed = 20; A dla wroga: kolizja z grac>execute code a = instance_create(x,y,pocisk2); a.direction = point_direction(x,y,gracz.x,gracz.y); a.speed = 20; Dla pocisku: create>execute code speed = 15; direction = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y)-2+random(5); alarm[0]=5*room_speed; alarm 0>execute code instance_destroy(); Jak takie cos napisałem to niby wszystko działa poprawnia ,gośc strzela itd ale gdy podejdzie do wroga pokazuje sie taki komunikat: ERROR in action number 1 of Collision Event with object Gracz for object wrog: Error in code at line 2: a.direction = point_direction(x,y,gracz.x,gracz.y); at position 42: Unknown variable x Niewiem o co chodzi a jestem bardzo poczatkujący wiec prosze o ogarniecie tego i pokazanie mi błędu.Mam nadzieje ,że sie połapiecie w tym co napisałem.A wogule to gosc mi chodzi zamiest jak koleś z gta to za myszką gdy wcisne,ze ma isc do przodu ale to mi nie przeszkadza.Jeszcze raz proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignis Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 [skreślone] Jednak nie... Poszukaj gdzieś w kodzie, musi być coś źle napisane, być może gdzieś kropki nie dałeś albo zamieniłeś na przecinek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 a masz gracza w pokoju i wroga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paatryk Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 tak mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Ten komunikat mówi że nie ma zmiennej x możesz kombinować albo w step wroga wpisać że global.x1=x i global.y1=y i zamiast a.direction = point_direction(x,y,gracz.x,gracz.y); pisać a.direction = point_direction(global.x1,global.y1,gracz.x,gracz.y); P.S Używaj tagu gml na forum jest szybciej [gml*][/gml*] tak tego się używa nie pisząc tych * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi