MagnusArias Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Mam dwa pliki: Main.cpp i Los.cpp W "Los" mam funkcje, która losuje liczbę, a w Main pytanie, czy chce grac dalej... I stąd moje pytanie, jak wcztywać do Main z zasobu Los? #include chyba nic nie pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 pokaz pan kod to poprawimy i powiemy co jest grane bo to cos napisal to nie lada papka ktora nie rozumiem jasno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Kod z Los.cpp #include <iostream> #include <ctime> #include <conio.h> void main() { // wylosowanie liczby srand ((int) time(NULL)); int nWylosowana = rand() % 100 + 1; std::cout << "Wylosowano liczbe z przedzialu 1-100." << std::endl; // pierwsza próba odgadnięcia liczby int nWprowadzona; std::cout << "Sprobuj ja odgadnac: "; std::cin >> nWprowadzona; // kolejne próby, aż do skutku - przy użyciu pętli while while (nWprowadzona != nWylosowana) { if (nWprowadzona < nWylosowana) std::cout << "Liczba jest zbyt mala."; else std::cout << "Za duza liczba."; std::cout << " Sprobuj jeszcze raz: "; std::cin >> nWprowadzona; } std::cout << "Celny strzal :) Brawo!\n\n\nGrasz ponownie?" << std::endl; getch(); } Jesli znajdziemy liczbę z Los, to pisze nam pytanie czy chcemy grać dale, a jeśli nie to rozłączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 nie mozesz miec dwoch funkcji main do kompilacji, tu jest blad. przenies funkcje losujaca do pliku naglowkowego, includuj plik w obu cpp jak chcesz zachowac strukture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Mi chodzi o coś takiego jak w GM. if obj_los.koniec = true { wykonaj funkcje } else { wykonaj inna funkcje } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 przenies funkcje losujaca do pliku naglowkowego, includuj plik w obu cpp jak chcesz zachowac strukture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagnusArias Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Działać działa, ale tylko raz, zapytanie nie chce ;/ próbuję to za pomoca switch zrobić, wiem jak, ale jak żeby odczytywał ponownie to samo? E: No i że tak powiem wychodzi kupa :( Ani switch, ani do i while.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi