alwin Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Heya, słuchajcie nie mogę sobie poradzić z pewną sprawą. mam obj_hero i obj_bug. Jak zrobić że powiedzmy 5 obj_bullet tworzyło się na linii prostej od hero do wroga? w równych odstepach:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 funkcja for, liczenie odległości i lengthdiry to droga do sukcesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 GML i = 1; dis = point_distance( obj_hero.x, obj_hero.y, obj_bug.x, obj_bug.y ); dir = point_direction( obj_hero.x, obj_hero.y, obj_bug.x, obj_bug.y ); repeat( 5 ) { instance_create( obj_hero.x + lengthdir_x( i * ( dis / 5 ), dir ), obj_hero.y + lengthdir_y( i * ( dis / 5 ), dir ), obj_bullet ); i += 1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 GML instance_create(x+lengthdir_x(distance_to_object(bug)*0.2,point_direction(x,y,bug.x,bug.y)),y+lengthdir_y(distance_to_object(bug)*0.2,point_direction(x,y,bug.x,bug.y)),naboj); Ten sposób będzie działał na jednego buga o najmniejszym id, można zrobić, żeby działało na najbliższego, wtedy w point_direction i distance_to_object dajesz instance_nearest, tak mi się wydaje. Musisz dać 5 takich linijek, w każdej ma być kolejno 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 i 1, tam gdzie jest ułamek w kodzie. Edit : Aj spóźniłem się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 GML instance_create(x+lengthdir_x(distance_to_object(bug)*0.2,point_direction(x,y,bug.x,bug.y)),y+lengthdir_y(distance_to_object(bug)*0.2,point_direction(x,y,bug.x,bug.y)) Ten sposób będzie działał na jednego buga o najmniejszym id, można zrobić, żeby działało na najbliższego, wtedy w point direction instance_nearest, tak mi się wydaje. Edit : Aj spóźniłem się :) Spóźniłeś się to pierwsze, ale dałeś błędny kod. na linii prostej od hero do wroga? w równych odstepach:) Stworzy jeden bullet i do tego na odległości odl*0.2. Musisz dać 5 takich linijek, w każdej ma być kolejno 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 i 1, tam gdzie jest ułamek w kodzieMój jest szybszy i łatwiejszy do napisania, więc nie potrzebne jest kopiowanie 5x linijki kodu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Mój jest szybszy i łatwiejszy do napisania, więc nie potrzebne jest kopiowanie 5x linijki kodu :D No w sumie tak, tylko że w twoim będzie tworzył tylko dla jednego wroga, a dokładnie do tego o najmniejszym id, zobaczymy, który kod wybierze alwin ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 No w sumie tak, tylko że w twoim będzie tworzył tylko dla jednego wroga, a dokładnie do tego o najmniejszym id, zobaczymy, który kod wybierze alwin ;). Na koński rozum może zrobić sobie instance_nearest(..).x itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 dzięki dzięki:) GML i = 1; dis=bullet_zasieg; dir = point_direction( x, y, near_wrog.x, near_wrog.y ); repeat( 5 ) { p=instance_create( x + lengthdir_x( i * ( dis / 5 ), dir ), y + lengthdir_y( i * ( dis / 5 ), dir ), obj_bullet_sunken ); p.strzela=true; p.bullet_type=attack_type; // wysylamy do rakiety info czy tower jest na latajace czy naziemne p.bullet_damage=bullet_damage; i += 1; } działa superancko:) a gdybym chciał aby nowe bullety(kolce wychodzące z ziemi) nie pojawiały sie wszystkie naraz tylko po kolei, zaczynając od pierwszego , od strony hera powiedzy co 1/3 sekundy? lepszy będzie efekt:) użyć alarmów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@rcixxx Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi