Kapkap Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 :thumbsup: Witam! 1.Jaki jest kod zeby zrobic pole do wpisywania tekstu? ~niechodzi mi o wyskakujace okienko bo to umiem~ 2.Mam problem z moim ekwipunkqiem. Otoz gdy wkladam do niego jednego itema jest wszystko ok. Natomiast gdy wkladam nastepnego itema pozostaly przeskakuje na pole nowego. Przypominam ze moj ekwipunek chodzi za bohaterem(patrz drugi kod). Skrypt itema jest ostatni. GML if global.pelny_plecak1 = false { x = o_plecak1.x; y = o_plecak1.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak1 = true; persistent = true; } else if global.pelny_plecak2 = false { x = o_plecak2.x; y = o_plecak2.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak2 = true; persistent = true; } else if global.pelny_plecak3 = false { x = o_plecak3.x; y = o_plecak3.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak3 = true; persistent = true; } else if global.pelny_plecak4 = false { x = o_plecak4.x; y = o_plecak4.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak4 = true; persistent = true; } GML x=obj_character.x-200; y=obj_character.y-100; GML if w_plecaku = 0 { scr_do_plecaka() x=o_plecak1.x-1; y=o_plecak1.y; } else if w_plecaku = 1 { scr_na_ziemie() } Z gory dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 10 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2010 chodzi o takie pola jak rejestracja na forum? imie: __________ Nazwisko: _______ taa?? powiedzieli ci że DLL, ale ja mam prymitywny sposób ale ja go wydumałem i nie wiem czy zadziała. GML //zmienna readylogin, oraz zmienna wpislogin. draw_text(x,y,wpislogin) if readylogin = true { wpislogin = keyboard_string } if mouse_button.... //coś tam, coś tam na te twój napis... readylogin = true else //czyli jak nacisniesz gdzie indziej to readylogin jest na false czyli nie jest zaznaczony i nie można pisać</span></span></span> co do 2.... skoro przeskakuje to chyba jest dobrze? proponuje stworzyc obiekt inny niz ten sam bo się poplącze. hmm... po co tam visible? można usunąć. słabo wytłumaczyłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 No wiec obiekt przeskakuje na (nazwijmy je pole1) po kliknieciu na niego myszka. Nastepnie po drugim kliknieciu obiekt2 wskakuje(po kliknieciu) na pole2 jednak za nim na to samo pole wskakuje obiekt z pola1. Rozjasnilem? :D jesli chodzi o pole to ma wygladac tak: | 1.|-znaczek wpisywanie (innymi slowy chodzie o pole wpisywania bez okieniek, ramek itp. Po prostu znaczek i po kliknieciu na niego zaczyna `migac` i mozna wpisywac tekst) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 mozesz tworzyc tekst | obok keyboard_string :) Lub Spritea migającego... a dalej to to moje poprzednie, draw text etc... off-top: oo 100 postów gratz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Thx :cheers: ! Ale zlacialo. Nawet nie zuwazylem. :D A tak pozatym wiem ze jest kodzik na takie pole. Tylko jakos mi z glowy wylecial. :P A znasz kod na wpisiwanie(nie takie jak przy ini(w sensie nie w okienku))? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 a... co to ma znaczyć? :P ini to w windowsie notatnik, a w gm string w kodzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 GML if box1 = 0 { ini_open('textbox.ini'); textbox1 = get_string( "tlk1",ini_read_string('textbox','tlk1',textbox1)); ini_write_string('textbox','tlk1',textbox1); ini_close(); box1 = 1; break; } Tadaaa! W wpisaniu kodziku ktory napisalem bedzie ci sie pojawialo okienko a nie pole do wpisania teqstu. Dlatego nazwalem to |ini|. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Fajnie, tyllko cos ci nie pyklo bo chyba wyskakuje tekst z ini? to wywnioskowałem po kodzie :) no patrz, jak ten czas szybko leci.. 300 postów, forum Veteran... :cheers: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taos Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 ekwipunkqiem teqstu jeśli już muszisz używać 'Q' to używaj go z sensem. Czym jest ewipunkuk albo tekust? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapkap Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 do taos: Zostaw swoje uwagi dla siebie. Nie umiesz pomoc nie pisz. To nie jest shoutbox. Pomijajac to napewno ktos umie mi pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taos Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 jeżeli takie teksty znajdą się w grach... ...a z resztą zostawię to dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Ja szukam. Ty szukasz. On szuka. Ona szuka. Ono szuka. My szukamy. Wy szukacie. Oni szukają. One szukają. Wszyscy szukają, BO JEST OPCJA SZUKAJ !! https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...l=pole+tekstowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi