novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich, mam pytanko. Chciałem zrobić bijatykę mam zrobione to, że postacie biją, odbierają sobie Hp i giną lecz to jest takie sztywne... chcę zrobić coś takiego że jak np. postać 1 uderzy postać 2 to wtedy ta postać się odchyli tak jak by otrzymała cios( mam sprit jak dostaje) Kurcze nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem ;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Można np. w kodzie dostawania ciosu: GML sprite_index = /gdy obrywa/ A w evencie Animation End (Other -> Animation End): GML if(sprite_index = /gdy obrywa/) sprite_index = /ten zwykły/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 no tak ale co jeszcze wpisać bo jakoś on musi wiedzieć kiedy zareagować ( zmienić się ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Jeśli masz kod, gdzie postać po uderzeniu traci HP, to dopisz do niego moją pierwszą linijkę. Powinno działać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 działa dzięki tylko że postać nie wraca do poprzedniej postawy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 A dałeś ten drugi kod do Animation End? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 :P P nie :P P ale juz to zrobiłem i działa ;D :) :D dzięki :D teraz tylko jeszcze muszę zmienić prędkość zamiany :D ;D jeszcze jedno pytanko, mogę użyć tego Animation end w kodzie ?? jak to zapisać ?? O, a tego doubleposta nie zauważyłem. Połączyłem. I na kija ci tylko tych gęb uchachanych? To masz jeszcze jednego warna. Platyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Nie doublpostuj! ev_animaton_end - albo coś takiego, lecz po co ci to? :P nie raportujcie, szkoda go :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Można, ale nie trzeba :) GML if(sprite_index = /gdy obrywa/) { if(image_index = image_number-1) sprite_index = /normalny/ } PS: radzę unikać doublepostów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 (edytowane) w obiekcie dajesz add event>other>animation end aa wiadomości: 'nie dubblepostuj', czy cos takiego to naruszenie regulaminu. ala "nie bawimy sie w modów" ctrl down : umknelo mi. po kursie szybkiego czytania ktory mi byl potrzebny raczej na studia ciezko przejsc na normalne czytanie. ale i tak napewno nie wiesz o czym mówię hehe Edytowane 16 Lutego 2010 przez Mimek Punkt 10. Regulaminu. Warn. Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 on to wie, chciał kodem. najpierw przeczytaj zanim napiszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 jeszcze jedno pytanko, mogę użyć tego Animation end w kodzie ?? jak to zapisać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 GML if(round(image_index)+1==image_number) { <jakaś akcja> } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CTRL Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 nie ma to jak kopiuj>>wklej :P ev_animation_end albo coś takiego. sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 można też użyć GML object_index Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 jeszcze jedno pytanko, mogę użyć tego Animation end w kodzie ?? jak to zapisać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 można też użyć object_index Cierp! jeszcze jedno pytanko, mogę użyć tego Animation end w kodzie ?? jak to zapisać ?? Na cholerę piszesz drugi raz ten sam post? Przecież ci kurde odpowiedizałem :/ Warna dawno nie dostałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novix8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 jeszcze jedno pytanko, mogę użyć tego Animation end w kodzie ?? jak to zapisać ?? Doigrałeś się. Warn. Zobaczę tego posta jeszcze raz to dostaniesz bloka na tydzień. Platyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 16 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Ale ja odpowiedziałem pierwszy... Może on ma problemy z przeglądarką? @eltix: twój post nadaje się do "GMClanowych Cytatów". @Lechu4444: nie wygłupiaj się. PS: nie wiem, co mnie podkusiło, żeby napisać tego posta, koniec offtopu. Problem z przeglądarką i wysyła posty po upływie 3-4 minut? Bez jaj. Platyna Może to taki błąd, że kopiuje mu tę wiadomość i nic innego nie można napisać? Ja chyba tak raz miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 "nie wiem, co mnie podkusiło, żeby napisać tego posta, koniec offtopu." yymmm jakby Ci to powiedzieć... coś jak "twój post nadaje się do "GMClanowych Cytatów"." ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi