mipo57 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 jak zrobić żeby obiekt1 odczytał wartość zmiennej lokalnej a z objekt2. W tym przypadku nie mogę użyć z. globalnej bo kod polega na tym że object1 obraca się w kierunku najniższego obj3 (kod: a=instance_nerarest(blablabla)) i object2 ma odczytać jaki to obiekt a nie może być to global.a bo wszystkich obiektów jest bardzo dużo. napisałem trochę chaotycznie ale chodzi mi o to możliwe że taki temat już był ale nie wiedziałem co napisać w szukaj :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 No to w końcu objekt czy obiekt :P ? Do zmiennych lokalnych innych instancji odnosisz się za pomocą operatora ".", słownie: kropka. Konstrukcja: GML <instancja>.<zmienna> W twoim wypadku, aby do zmiennej value przypisać wartość zmiennej "a" instancji obiekt2, wystarczy: GML value = obiekt2.a Dobra rada na przyszłość: pisz krótko i zwięźle :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Robi się to konstrukcją GML nazwaobiektu.zmiennaobiekyu=iles; Tak możesz z poziomu innych obiektów zmieniać zmienne u innych. Można też użyć with: GML with(nazwaobiektu) { zmiennaobiektu=iles } ;) @UP : Szybszy ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mipo57 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 dzięki ,,Dobra rada na przyszłość: pisz krótko i zwięźle" jestem troszkę zmęczony po biegach to pewnie dla tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi