Satil Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Cześć powiem od razu, że nie jestem dobry w programowaniu ale cóż jak trzeba zrobić jakiś projekt to trzeba nie ma wyjścia tak więc przejdźmy do meritum sprawy: W moim programie Użytkownik podaje jakiś string np: ciąg znaków 1010 który następnie ma być przeniesiony do tablicy jednowymiarowej nazwijmy ja "tab" w postaci danych : {1,0,1,0} i tu pojawia mi się problem jak to zrobić w C#. Szukałem już na różnych stronach poświęconych C# jednak moje poszukiwania zawsze kończyły się na treści: Jak utworzyć tablice w C# dlatego zwracam się do was z prośbą Jak ja mam to zrobić ?? Z góry dziękuje Satil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 To by było prostek, już piszę ;) Dam w edicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Prawie godzina minęła i Mimek nic nie napisał, więc... string linijka; Console.Write("Podaj text: "); linijka = Console.ReadLine(); char[] tab = new char[linijka.Length]; for (int i = 0; i < linijka.Length; i++) { tab[i] = linijka[i]; } for (int i = 0; i < tab.Length; i++) { Console.WriteLine(tab[i]); } Console.ReadKey(); String jest tablicą charów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 { class Program { static void Main(string[] args) { string koniec; do { string[] tab; int ile; string liczba; //podaj liczbę Console.WriteLine("Podaj liczbę"); liczba = Console.ReadLine(); ile = liczba.Length; tab = new string[ile]; tab[0] = liczba; for (int i = 0; i < tab.Length; i++) { Console.WriteLine("Tablica:{" + liczba[i] + "}"); } //koniec... Console.WriteLine("Koniec?" + " t / n"); koniec = Console.ReadLine(); } while (koniec != "t"); } } } Wybacz, że tak długo, ale nie mogłem wcześniej. E: Ooo, SLy napisał wcześniej :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Whoa, przekombinowałeś :D Satilowi chyba chodziło o zwykłe przeniesienie każdego znaku podanego stringa do tablicy, chyba... :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jego prośbę zinterpretowałem tak, a nie inaczej, ale jeśli masz rację, to straciłem 7,5 minuty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Prawidłowy najkrótszy zapis konwersji: String str = "1010"; char[] tablica = str.ToCharArray(); Jeżeli to ma być tablica int i jest to .NET 3.0 lub wyższa wersja, to można użyć LINQ: String str = "1010"; int[] tablica = str.ToCharArray().Select( s => int.Parse( s.ToString() ) ).ToArray(); @SLy: W C# string nie jest tablicą charów tylko stringiem - oddzielnym typem. To co pokazałeś to tylko indekser. Gdyby to była prawdziwa tablica, to wtedy poniższy zapis byłby prawidłowy (z użyciem LINQ, gdzie każda tablica dziedziczy specjalne metody), a nie jest: int[] tablica = str.Select( s => int.Parse( s ) ).ToArray(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satil Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Panowie normalnie kocham was :D (bez podtekstów :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi