cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Siema chce połaczyc 2 komputery do sieci. głowny(Windows XP) i ten 2 (windows 7) Mam 2 karty sieciowe w tym głównym i jedna w windows 7 oraz kabel z scrossowany. Jestem zielony proszę was bardzo o dokładny opis jak tego dokonac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Podłączasz oba komputery kablem i powinno automatycznie wychwycić sieć. Nie wiem dokładnie jak to na XP działało, ale na Viście (więc pewnie i na Seven) z automatu łapało połączenie. Pewnie w XP jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 U mnie tak nie ma., ;/ macie jakies inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 vista i 7 tak, ale na xp musisz przydzielić ręcznie IP i brame. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 ja jestem w tym zielony, no i do tego w windows 7 sa 2 protokoły w wersji 4 i 6. Mozesz mi to bardziej opisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Mi samo przydzieliło po zainstalowaniu sterownika do modemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4tk Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 zainwestuj w 2 kabel, wiesz, takie śmieszne coś niby USB (XD) i podłącz przez APeka, Routera albo co tam chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 zainwestuj w 2 kabel, wiesz, takie śmieszne coś niby USB (XD) i podłącz przez APeka, Routera albo co tam chcesz. chodzi ci o fire wire? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 vista i 7 tak, ale na xp musisz przydzielić ręcznie IP i brame. Mozecie mi powiedziec jak to przydzielic? i jaki potem który wybrac protokoł na win 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 http://banita.pl/konf/smbudost.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie znalazłem tam poradnika dla windows 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Bo w windowsie 7 automatycznie wykryje, w XP musisz nawiązac komunikacje ręcznie. Ponadto sieci xp <--> win7 są cieżkie do założenia, sporo się trzeba babrać z tym xp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie znalazłem tam poradnika dla windows 7. bo w win7 tylko podłączasz i powinno śmigać. http://img502.imageshack.us/img502/3910/beztytuuxn.jpg tu masz screen jak znaleźć to co na XP na win 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 spoko, a jak ustawic protkołów w windows xp(ten głowny komputer). Co wpisac w ip itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 xp: Adres IP: 10.0.0.1 // ip komputera z XP które przydzielisz Maska: 255.255.255.255 Brama: 10.0.0.1 // XP jako brama i host windows 7: Adres IP: 10.0.0.2 // ip komputera z win7 które przydzielasz (2 na koncu zeby sie roznilo od xp) Maska: 255.255.255.255 Brama: 10.0.0.1 // to samo co wpisales do XP, to taki jakby adres hosta. aha, i jeszcze wejdz w zaawansowane (na obu systemach), potem w NetBios i ustaw na Włączony, byś mógł przesyłać i udostępniać pliki w swojej sieci. i zresetuj połączenie... POWINNO zadziałaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 To mi wyskakuje jak chce zakceptowac wpisane dane na XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 pokaż jak ty to wpisujesz?? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 no to nie wiem w czym problem ;/ powinno zadziałaczyć ;// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Może zna ktos przyczyne?. proszę o pomoc ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ustaw IP w jednym 192.168.0.1 A w drugim 192.168.0.2 Brama (i w pierwszym) 192.168.0.1 (W drugim) Maska (w pierwszym i drugim) 255.255.255.0 DNS (i w pierwszym) 192.168.0.1 (W drugim) Doctor Tak robiliśmy z kolegą, spróbuj ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ustaw IP w jednym 192.168.0.1 A w drugim 192.168.0.2 Brama (i w pierwszym) 192.168.0.1 (W drugim) Maska (w pierwszym i drugim) 255.255.255.0 DNS (i w pierwszym) 192.168.0.1 (W drugim) Doctor Tak robiliśmy z kolegą, spróbuj ;p przecież podałem to samo ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 to co doctor podał to jakos windows zakceptował. i teraz jak wejsc w netbiosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Emacsem przez sendmail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 przecież podałem to samo ;/ Nie, ponieważ podałeś nieprawidłową maskę. W twoim przypadku powinna mieć taką wartość: 255.255.255.252 -> taka maska określa, że rezerwujesz 4 adresy ip w sieci 10.0.0.0/30 na: - adres sieci: 10.0.0.0 - hosta 1: 10.0.0.1 - hosta 2: 10.0.0.2 - bramkę rozgłoszeniową: 10.0.0.3 Podstawy sieci się kłaniają. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Nie kręci mnie to ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Stycznia 2010 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Ale zacznie, jak Ci pracodawca każde zoptymalizować topologię sieci. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Kształcę się raczej w kierunku mechatroniki, (być może kiedyś tam będzie coś z tym związanego, ale wątpię). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 O tak sobie wypełniłem na 1 kompie, no i 2 komputer po ustawieniu wysyła i odbiera pakiety. Ale pisze ze brak połączenia z siecia. ;/ Edit: Juz wiem czemu sie nie łaczy bo gdy połaczenie sieciowe numer 2 jest właczone to nie działa mi internet nawet na xp. O co moze chodzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Może połączenie mostkowe? Zaznaczasz 2 połączenia i "mostkuj" albo coś takiego ;p Nie pamiętam bo na win 7 jestem , ale w XP chyba coś takiego było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi