Destination_Unknown Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Musze zrobic gre a'la Space Invaders, niby wszystko git ale mam problem z przeciwnikiem. Otoz potrzebuje aby wrog strzelal ale nie ciurkiem ( raz tak zrobilem i strzelal ciagle i game over w ciagu kilku sekund), i zeby przeciwnicy wychodzili od gory tzn zeby ciagle sie pojawiali. Thx za wszelka pomoc i jezeli mozna chcialbym aby to bylo zrobione w "Actions" nie za pomoca "kodow"- w co mam kliknac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 To chyba gdzieś w przykładach/FAQ było, ale nie jestem pewien :) Create: Set Variable: variable: gotowy, value: 1 Step: Test Variable: variable: gotowy, value: 1, operation: equal to Start Block Create Instance: object: pocisk, x: x, y: y Set Variable: variable: gotowy, value: 0 Set Alarm: number in steps: 1*room_speed, in alarm: 0 End Block Alarm 0: Set Variable: variable: gotowy, value: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destination_Unknown Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 To chyba gdzieś w przykładach/FAQ było, ale nie jestem pewien :) Create: Set Variable: variable: gotowy, value: 1 Step: Test Variable: variable: gotowy, value: 1, operation: equal to Start Block Create Instance: object: pocisk, x: x, y: y Set Variable: variable: gotowy, value: 0 Set Alarm: number in steps: 1*room_speed, in alarm: 0 End Block Alarm 0: Set Variable: variable: gotowy, value: 1 To wszystko mam wstawic dla przeciwnika tak? Jestem jeszcze zielony ;P A w dodatku musze ta gre zaprezentowac po englishu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Tak, w przeciwniku. Set Alarm: number in steps: 1*room_speed, in alarm: 0 Wartosc tutaj oznacza co ile beda strzelac - 1*room_speed to tyle co jedna sekunda Do tworzenia przeciwnikow lecacych z gory zrob sobie osobny obiekt kontrolujacy to i daj mu w stepie klocki: zakł. control : Test Chance i w 'side' wpisz np. 10 zakł. main1 : Create instance: object: obiekt przeciwnika x = random(room_width); y = -5; Jesli beda robic sie za czesto mozesz zmieniac wartosc w klocku Test Chance Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destination_Unknown Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Wielkie dzieki ;D jutro...tzn dzisiaj to przetestuje i sprawdze czy bedzie z tego jakas gra xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi