Makary155 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mam za zadanie napisać w Pascalu program który ma zapalać i gasić diody od Num, Caps i Scroll locka. Oczywiście nie dostałem żadnych wskazówek ani nawet czego szukać. Możecie mnie nakierować o jaką funkcję chodzi? Z programem dam sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 wystarczy wlaczyc stan ich klawiszy jak mniemam, sprawdz na msdn zaczynajac od num lock key. tu masz w C++ ale idea ta sama: http://www.codeproject.com/KB/cpp/togglekeys.aspx na msdn znajdziesz kody klawiszy caps lock, num lock i scroll lock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Czyli coś takiego? write(chr(kod ascii num locka)); Mam symulować wciśnięcie klawisza, dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Tak. Przyda ci się też funkcja sprawdzająca, czy ten przycisk (a co za tym idzie - dioda) jest już aktywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Jednak to nie będzie takie łatwe jak myślałem. Cpp i Delphi mają dużo więcej funkcji stanu klawiatury niż pascal. Ściągnąłem sobie gotowca, ale zawieszał on IDE podczas próby uruchomienia, a używał assemblera do tego. Musi być inny sposób niż ReadKey, bo program nie wyłapuje tych klawiszy co są mi potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoNcEr Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam Tak z ciekawości sprawdziłem czy mi się uda stworzyć i tu daje gotowca SYMULACJA Kod źródłowy w paczce screen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi