IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 witam, mam kolejne pytanie :jezor: jak zrobić by objekt lud2 mial sprite w kierunku obiektu ludek i jak zrobić by obiekt lud2 tworzył obiekt bul (pocisk) w kierunku ludka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 No to pomyślałbys, jakie funkcje są od wyznaczania kierunku (kąta). GML //to jest kierunek do goscia. Strzelanie itd. dajesz PO TYM ludekdir=point_direction(x,y,ludek.x,ludek.y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 A żeby się ludek tam patrzał to jeszcze powinieneś dać GML image_angle = ludekdir; Ed: A pociski: GML pocisk = instance_create(x, y, obj_pocisk); pocisk.direction = ludekdir; No i w obj_pocisk ustaw w Create jakąś prędkość (speed = 5). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 I żeby strzelić: GML a = instance_create(x,y,bul) a.direction = ludekdir a.speed = /ile chcesz/ E: za późno :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 No to pomyślałbys, jakie funkcje są od wyznaczania kierunku (kąta). GML//to jest kierunek do goscia. Strzelanie itd. dajesz PO TYM ludekdir=point_direction(x,y,ludek.x,ludek.y) udało mi się osiągnąć to co zamierzałem modyfikując ten skrypt :P dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej-01 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 a tu coś ode mnie :P (piszę z pamięci) GML //Create: pociski = 1; alarm[0] = room_speed; //Step direction = point_direction(x,y,hero.x,hero.y); image_angle = direction; if (!(distance_to_object(hero) <= 10)){ speed = 3; } else{ if (pociski > 0){ a = instance_create(x,y,pocisk); a.speed = wrog.speed; a.direction = wrog.direction; pociski -=1; } } //Alarm 0 alarm[0]=room_speed; pociski += 1; wrog to wrog :P a hero to bohater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamTheLaw Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 @up nie potrzebnie pisałeś, inni już wytłumaczyli :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi