uzu13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam. Udało mi się zrobić już menu, a tak na serio to nie za bardzo.... Otóż mam problem z objektami HP i PISTOL. Te obiekty są w rogach ekranu i ,,łażą'' za mną w roomach misji. Mają ustawione globalne na 0, a jak idę na następny poziom sa ustawiane na 1. Wszystko działa ale jak włączam menu to dalej mam te obiekty! Próbowałem z nimi coś zrobić, ale od 3 dni się zmagam i nie idzie... Więc, jak mam zrobić aby obiekty te były usuwane w menu, a w roomie do którego wracam tworzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 tam gdzie wywołujesz menu: GML with(nazwa obj 1){instance_destroy();} with(nazwa obj 2){instance_destroy();} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Tak ale jeśli ma działac to musi zrobic albo nowy obiekt bedący tylko w roomie albo dać to do warunku jakiegoś obiektu który już ma. Nie lepiej: if (room == room_menu) { with(nazwa obj 1){instance_destroy();} with(nazwa obj 2){instance_destroy();} } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ok działa, ale jak mam teraz zrobić aby jak nacisnę ESC( wyjście z menu ) to znowu się pojawia w roomie misja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 GML if (room == room_misja) { if(!instance_exist(obj1)) { instance_create(x,y,obj1);//nie wiem czy w dobrej kolejności argumenty dałem;/ } if(!instance_exist(obj2)) { instance_create(x,y,obj2); } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 yyy instance_create(x,y,object) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Już sobie poradziłem dzięki:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi