szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 No właśnie jaki język wybrać programowania dla początkującego programisty. Tylko nie skryptowy. Turbo Pascal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 zależy co chcesz zdziałać. Zgaduje że chcesz tworzyć gry nie konsolowe w tym języku, tak więc pascal definitywnie odpada. Jak każdy zaproponuję Ci C++. Dla czego? Ponieważ daje Ci najwięcej możliwości, oraz wspiera największą ilość bibliotek oraz silników. Gdzie znajdziesz podstawy? I tutaj polecam pierw przeczytać o języku C (http://pl.wikibooks.org/wiki/C) gdyż z niego wyewoluował C++, którego możesz uczyć się na początek stąd: http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B. Te kursy nauczą Cię myśleć w C/C++ ale dalej czeka Cię szukanie kursów odnośnie konkretnych bibliotek dzięki którym będziesz w stanie pisać gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Zacięzki dla mnie ten c++ a, visual basic ? Ruby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Java lub c#. Niesamowicie proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 8 Listopada 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Może Python? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 c# to prawie to samo co C++ ma fajną bibliotekę XNA Na jej stronie masz miliony video tutoriali samego języka i XNA, koleś mówi wszystko dokładnie jak dla debili, więc powinieneś zrozumieć (tyle, że po ENG, ale to chyba nie kłopot dla programisty ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Pythona ja próbowałem ale nie wiedziałem ja kkod skompilować, bo te interpretery głupie jakieś są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slash (Pental) Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Bierz C++ lub zostań przy GMie. Right? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Borland Delphi 7 :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Pythona ja próbowałem ale nie wiedziałem ja kkod skompilować, bo te interpretery głupie jakieś są. Kliknąć na plik z kodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 A może delphi ? Ale nie Borland Delphi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 a to jest jeszcze jakis delphi? ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 No tego to ja nie wiem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ciśnij Delphi, mój nauczyciel od PSiO jest masterem delfina. Zrobił nawet familiadę (2-klatkowa animacja tańczącej rzepy to jest coś czym można się chwalić co lekcje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 A Java ? Edit: A w czym pisać w tym PYTHONIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 A Java ? A co to koncert życzeń? W żadnym języku kod sam się pisać nie będzie. Jeśli uważasz, że c#,python czy java są za trudne to raczej na programistę się nie nadajesz i lepiej zrobisz jeśli zostaniesz przy gm'ie. @up Człowieku użyj google tam znajdziesz wszystko na ten temat. Pisz w czym Ci wygodnie, ja pisze w notatniku i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 A ja w Notepadzie IMHO 100x lepszy od notatnika. Ogarnij się szpaq nic z tego nie będzie, nie ma języka nadającego się do robienia gier, żeby był prostszy od GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Dobra to uczę sie C da ktoś już testowany kurs . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Gdzie znajdziesz podstawy? I tutaj polecam pierw przeczytać o języku C (http://pl.wikibooks.org/wiki/C) gdyż z niego wyewoluował C++, którego możesz uczyć się na początek stąd: http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B. Te kursy nauczą Cię myśleć w C/C++ ale dalej czeka Cię szukanie kursów odnośnie konkretnych bibliotek dzięki którym będziesz w stanie pisać gry. czytaj wać. zwykle nie daję bezużytecznych linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Zacięzki dla mnie ten c++ a, visual basic ? Ruby? Wcale nie. Jak załapiesz podstawy to nie ma trudności w dalszej nauce ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Podstawy, czyli if/switch? U failed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludzix Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Jak lubisz się podniecać kodowaniem: Python, Ruby albo Perl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Podstawy, czyli if/switch? U failed. Podstawy czyli np. klasy wykluczamy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 klasy to są podstawy, gdyż w nich nic trudnego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 W podstawach nie ma nic trudnego, później się zaczynają schody. Zresztą jak taki jesteś obeznany to zaprezentuj swoje zdolności programistyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 klasy to są podstawy, gdyż w nich nic trudnego nie ma. Moim zdaniem klasy zalicza się do średnio-zaawansowanych etapów c++, zresztą Grębosz wspominał o tym ;p W sumie nic trudnego nie ma ale moim zdaniem to nie podstawa. No bo czy instrukcje sterujące albo typy nie są bardziej potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 imo podstawa = strukturalny c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Zresztą jak taki jesteś obeznany to zaprezentuj swoje zdolności programistyczne. Znaczy się pisałeś to do mnie, right? :> imo podstawa = strukturalny c++ strukturalny C++ niewiele (jeśli nie wcale) się różni od C, tak więc to już były by podstawy C nie C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qanaroo Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Nie do ciebie, strukturalny C++ to C, więc nie może być podstawą C, tylko C++a, bo chyba od tego zaczynasz ucząć się tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Ja się tam nie bede kłócił ;p Ale i tak polecam język c++ ;) Ps. qanaroo Jestem początkującym programistą c++ więc chyba nie ma czego pokazywać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi