Hidden Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć jestem tu nowy! I mam też kilka pytań :) :) :) Jak zrobić "detonator" ? Są kamienie które zagradzają wejście. I ty jak naciśniesz spacje to podkładasz dynamit. Jak będziesz stał tam gdzie detonator i jak naciśniesz tam spacje towtedy dynamit wybucha i niszczy kamienie jeśli są one obok dynamitu. Jak to zrobić? Pomocy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 GML //event keyboard press space if instance_exists(o_detonator) { if distance_to_object(o_detonator)>50 { instance_create(x,y,o_dynamit) } else { if instance_exists(o_dynamit) { with(o_dynamit) { if distance_to_object(o_kamienie)<50 with(o_kamienie) instance_destroy() instance_destroy() } } } } Mniej więcej coś takiego, choć nie sprawdzałem. Jak nie będzie działać to może później jakiś przykład skrobnę. Btw zedytowałem posta i spacje mi zniknęły z tagu ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hidden Opublikowano 19 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Lenin a mógłyś dać przykład? Bo chciał bym aby jak dynamit będzie obok kamienia to żeby rozwalał tylko 1 kamienia tego najbliżej. Mógłbyś zrobić przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Oj naprawdę przykładu nie chce mi się robić, ale jak ma rozwalać tylko jednego najbliższego to: GML //event keyboard press space if instance_exists(o_detonator) { if distance_to_object(o_detonator)>50 { instance_create(x,y,o_dynamit) } else { if instance_exists(o_dynamit) { with(o_dynamit) { if instance_exists(o_kamienie) { near_kam=instance_nearest(x,y,o_kamienie) if distance_to_object(near_kam)<50 with(near_kam) instance_destroy() instance_destroy() } } } } } else { instance_create(x,y,o_dynamit) } Jak jednak coś nie działa to daj znać, to może jutro coś zrobię :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi