rzepek Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 GML if global.my_player=object_player { ruch(); //wysylanie if global.alarm1>0 { global.alarm1 -= 1; } else if global.alarm1 = 0 { global.alarm1 = 10; // Tutaj wysyłamy pozycję obiektu mplay_data_write(1+(10*object_player),direction); mplay_data_write(2+(10*object_player),x); mplay_data_write(3+(10*object_player),y); mplay_data_write(4+(10*object_player),image_angle); } mplay_data_write(0+(10*object_player),speed); } else { //odbieranie speed=mplay_data_read(0+(10*object_player)); direction=mplay_data_read(1+(10*object_player)); x=mplay_data_read(2+(10*object_player)); y=mplay_data_read(3+(10*object_player)); image_angle=mplay_data_read(4+(10*object_player)); mam taki kod, i pytanie... obiekt mi skacze zamiast plynnie sie poruszac zrobiłem se mój alarm zeby nie wysyłać wszystkiego co jeden krok, ale speed wysyłam w kazdym kroku. jesli usune calkiem x i y to bedzie w porządku, nie skacze, plynnie obiekt jedzie, no ale wiadomo ze tak nie mozna bez x i y, bo latwo o buga. Moim celem jest zeby w przypadku laga obiekt sie nie zatrzymywał tylko jechal caly czas. Jakaś rada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Możesz użyć move_towards_point, żeby poruszyć obiekt do odebranych X i Y, ewentualnie porównać direction i point_direction( x, y, odebrane_x, odebrane_y ). Pamiętaj tylko, żeby odebranej pozycji nie zapisywać w zmiennych X i Y bo będzie Ci ten obiekt przeskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzepek Opublikowano 16 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 move_towards mi nie robi, moze i skokow nie bedzie, ale w przypadku laga obiekt dalej zostanie w miejscu. Wytłumacz mi dlaczego on właśnie w miejscu zostaje skoro ma speed=odebrane_speed, wedlug mnie powinien jechac z predkoscia ktora ma. przy wyjsciu klienta z gry to samo, powinien jechac z predkoscia speed. Jakas rada ? "Pamiętaj tylko, żeby odebranej pozycji nie zapisywać w zmiennych X i Y bo będzie Ci ten obiekt przeskakiwać." jesli to ma pomóc to powiedz mi dokladniej o co ci chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi