TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 mam kod $act="x ".$_POST['action']; if (strpos($act, $line)) w $_POST['action'] mam "ala ma kota", a w $line "ala". "x " dodaję, ponieważ "ala" w "ala ma kota" występuje na pozycji 0, czyli pomimo występowania frazy warunek byłby nieprawdziwy. I teraz pytanie: dlaczego ten warunek nie jest spełniony???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 strpos zwraca pozycję lub false, jeśli dajesz if( strpos... ) to zostanie on tylko spełniony przez pozycję większą od 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 to wiem :) i to mnie zaskakuje, bo skoro $act zawiera "x ala ma kota", a $line zawiera "ala", to strpos powinien zwrócić 2, zgadza się? więc warunek powinien być spełniony, a nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 To nie $act="x ".$_POST['action']; if (strpos($act, $line)!==false) Po za tym nie wiem już która zmienna jest która, pierwszy argument funkcji to string w którym ma szukać, drugi to szukany string. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 no i wszystko się zgadza (teoretycznie) tylko warunek nie jest spełniony -.- STRPOS nie zwraca mi nic. Ani 0, ani 1, ani więcej. echo w ogóle nie wypisuje jego wartości Przesłać większy fragment kodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Jezu, to znaczy, że nie ma tego w stringu i tyle, masz coś spierniczone po prostu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Sorki pomyłka: STRPOS nie zwraca mi nic. Ani 0, ani 1, ani więcej. echo w ogóle nie wypisuje jego wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 To zwraca false, czyli brak tego czegoś w stringach. Btw. do debugu nie echo tylko var_dump. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Hmmm... a powinno być :) A czy jest taka możliwość, że jeżeli zmienna jest pobraną z pliku linią (za pomocą fgets) to na jej końcu znajduje się znak przejścia do następnej linii i dlatego nie może znaleźć wystąpienia tej zmiennej w innej zmiennej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nie wiem o co Ci chodzi... Jeśli chcesz sprawdzić czy nie ma czegoś w tekscie: $tekst = 'Ala ma kota'; $szukaj = 'ma'; if( strpos( $tekst, $szukaj ) === false ) { echo 'NIE MA!'; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Tak, ale użyj trim i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dobra :) W tym leżał problem :D Dzięki za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi