GladiusX Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Witam... Jako że nauka C++ mi coś nie idzie wolę przerzucić się na GML... Przetrzepałem (nie sobie xD) pół GMClanu i D... nie znalazłem dosyć porządnego kursu GML,a... ;/ może mnie ktoś oświeci? Z góry THX... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Najlepiej jest probowac cos robic, przegladac przyklady itp Co z tego jesli 2 godz bedziesz czytal jakies teorie skoro nic nie bedziesz wiedzial Praktyka czyni mistrza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Masz helpa w GM. To najlepszy kurs! Przetrzepałem (nie sobie xD) pół GMClanu Świetny joke! Brawo! :thumbsup: A na poważnie. Polskiego nie ma takiego kursu żeby ci o wszystkim opowiedział. Chyba że dokumentacja, ale jest niekompletna. Radzę się przemóc i po prostu przeczytać artykuły i przykłady z GMC bo razem tworzą naprawdę świetny kurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 z Angielskiego jestem dosyć cieńki wręcz Zielony (nie jak Czesio, ale zielony xD)... To może ktoś mi pomorze w nauce... Byłbym bardzo Wdzięczny... Albo przynajmniej jakieś koło ratunkowe (Telefon do przyjaciela, Pół na pół, Głos publiczności) Cokolwiek!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 No więc Platyna napisał Ci o dokumentacji, ktora jest po polsku na stronce GMClanu. Jak nauczysz się podstaw to później będziesz się uczył ćwicząc, analizując przykłady lub czytając jakieś artykuły, ale głównie ćwicząc! Więc do roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Hm... Nic z tego nie rozumiem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Hm... Nic z tego nie rozumiem ;/ Znaczy naszych rad, czy GML'a? Jeżeli rad to nie wiem jak ich mozna nie zrozumieć (www.gmclan.org>dokumentacja - przypomnienie). Jeżeli GML'a to Ci powiem, że jak raz przeczytasz to się nie nauczysz. Jak dwa czy trzy tez nie. Musisz kombinować, robic jakieś proste gry albo nawet same elementy. wtedy lepiej poznasz kod i będziesz robił lepsze rzeczy od casu do czasu wspomagając sie dokumentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Hm... Dobra spróbuje... Dzięki ZeroXbot za rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 świetne żarty doprawdy. żal. a teraz do tematu. bo widzisz, prawda jest taka, że kazdy język programowania ma jedna filozofię: mianowicie tworzyć. za pomoca kodu. gdzie ten różni sie w każdym innym języku. ale ogólnie zasada jest ta sama. więc jesli nie nauczysz sie jednego to nie wiem czy dasz rade z innymi. chociaż na początku jak sam chciałem uczyc sie z taki mzapałem c++ to też nie mogłem nic skapnąć, później w szkole był pascal i jakoś wszedł mi bardzo gładko i potem c++ to już wydawał się łatwizną. oczywiście mówie o poziomie NIEzaawansowanym. GML też petle warunki funkcje stale zmienne itd. ta sama gadka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 A mam jeszcze jedno pytanie zanim się za to wszystko zabiorę... czy GML ma (prawie) te same możliwości co inne języki programowania? I czy mógłbym stworzyć jakąś naprawdę solidną grę dorównującą grą pisanym w C++ itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 To znaczy może jakiejś super gry nie stworzysz typu GTA 4, ale jakieś mniej zaawansowane to tak. Pooglądaj trochę działu z grami a zobaczysz jakie gry da się zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Wbrew pozorom da się zrobić całkiem dużo, ale trzeba to zrobić umiejętnie. W przeciwnym wypadku gra będzie strasznie długo się ładować, powoli działać etc. Prawdę mówiąc źle napisana gra w C++ może ciąć bardziej niż zoptymalizowana w Game Makerze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan123 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 I troche ja ciebie moge podłuczyć i dać pare linków itp... Pisz na pw , napewno odpowiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broccatee Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 I troche ja ciebie moge podłuczyć i dać pare linków itp... Pisz na pw , napewno odpowiem... Ty to się najpierw naucz polskiego :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Powiem tak, nikt nie napisze takiego artykułu bo to podchodzi pod sprzedanie wiedzy za frajer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi