Aquares Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Witam, mam problem. Otóż chcę zrobić, aby po kolizji obj_hero z obj_darknext ekran stawal się coraz to ciemniejszy aż będzie czarny, i wtedy jak będzie czarny żeby przeniosło do next roomu. Co mam zrobić? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 nie wiem jak to zrobić w kodzie, ale na klockach tak. wybierasz klocka go to next room w zakładce main, a transition wybierasz na fading. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Jeżeli masz gm 7, to tak jak napisał 47xxxxxxxx. Jeżeli masz gm6, robisz obiekt o nazwie fadeout, który rysuje czarny prostokąt na cały view, dajesz temu obiektowi image_alpha=0, potem co stepa image_alpha+=0.05 albo np 0.02 w zależności od tego jak długo ma sie ściemniać. Nastepnie, także w step wstawiasz if image_alpha=1 room_goto_next(). Jeżeli chcesz jeszcze, by w nastepnym roomie sie stopniowo rozjaśniało, robisz obiekt fadein i wszystko odwrotnie i wstawiasz go w każdym roomie oprocz pierwszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquares Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Dzięki 47xxxxxxxx, właśnie o to mi chodziło :D I jeszcze jedno pytanie. Jest jeszcze możliwość, żeby zamiast czarnego ekran stawał się coraz bielszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Raczej się tak nie da. Zrób jak ci pokazał Thooby tylko zrób żeby rysował biały prostokąt. Chyba, że jakoś da się zrobić samemu przejście: GML transition_define (rodzaj, nazwa) Ale koloru raczej się ustawić nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Możesz zrobić tak jak Thobby ci napisał tylko, że robisz biały ekran zamiast czarnego. @Egzekutor: Thobby, a nie 47x to napisał :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquares Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Wszystko funka, dzięki za pomoc :) I ostatnie pytanie, nie na temat ale nie będę zakładał 5 tysięcy tematów. Podczas grania gra się zawiesza, gdy wciskam ESC pojawia się taki błąd: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Sprawdź czy plik nei jest zawirusowany. Mi raz tak się stało i okazało się że tam miałem wirusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquares Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 No właśnie przeskanowałem dzięki http://virusscan.jotti.org/, i wg tych skanerów nic nie wykryło. Sam nie wiem, dzieje się tak tylko w 2 roomie, tj menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi