Markar Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 A więc tak jak w tytule: potrzebny przykład ładowanie spritów z zewnątrz. Mam grę, i w folderze z grą mam folder grafika, a w nim "Start1.gif" "Start2.gif", i nie wiem jak najprościej mogę ją załadować i odczytywać w obiekcie "Start". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Loader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Jest jeszcze jeden problem, gdy chcę że po kliknięciu lewym przyciskiem na obiekt "Start", chcę aby grafika zamieniła się z "Start1.gif" na "Start2.gif", które są już załadowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Event Mouse Left: sprite_index = nazwa_spritu_start2.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Nie działa :( wyskakuje taki błąd: ERROR in action number 1 of Create Event for object Start: Error in code at line 1: image_index=Start1.gif at position 13: Unknown variable Start1 Próbowałem też z sprite_index, ale to samo... Mi się wydaje że powinno być dobrze, ale nie jest, jak zrobić żeby było dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 To nie ma być nazwa pliku. Jak ładujesz sprite z zewnątrz to przypisujesz go do jakiejś zmiennej i to ją masz podać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Ale dalej nie umiem tego zrobić, ładowanie mam takie jak napisał 47xxxxxxxx, nie rozumiem za bardzo kodu, a tym bardziej nie wiem jak zrobić tą zmianę sprita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Ładowanie: GML start1 = sprite_add("start1.gif",(...)); start2 = sprite_add("start2.gif",(...)); Zmiana: GML sprite_index = start1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi