TeoTN Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 GML n=argument0; s=argument1; _id=ds_list_create(); while(string_count(s,n)) { ds_list_add(_id,string_copy(s,0,string_pos(s,n)-1)); n=string_copy(n,string_pos(s,n),string_length(n)-string_pos(s,n)); } return _id; Nietypowy pomysł na funkcję explode, z racji tego, że zwraca id do listy, ale skoro lista to taka "jednowymiarowa tablica" to w gruncie rzeczy sprawdza się i już nie raz mi się przydała :) Wywołanie: GML explode(str, char); EDIT: jeszcze dorzucam implode z listy GML _id=argument0; s=argument1; w=""; for (i=0; i<ds_list_size(_id);i+=1) { w+=string(ds_list_find_value(_id,i))+string(s); } if (string_char_at(w,string_length(w)-1)==string(s)) w=string_copy(w,0,string_length-2); return w; PS Pisane "na pałę", z pamięci (nie mam dostępu do GMa w tej chwili), może nie działać, albo być lekko przesunięte, jak tak, to mnie poprawcie :P PS2 Błąd kolorowania składni w boxie GML - _id powinno być traktowane jako zmienna _id, nie jako _ i id :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 https://forum.gmclan.org/index.php?s=&s...st&p=243107 :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Można i tak :P Nie widziałem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi