trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 jak zrobic zeby pocisk nie przelatywał przez przeciwnika jesli jest on (przeciwnik) szeroki tylko na jeden pixel a pocisk ma speed 20, jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Może użyj funkcji: GML collision_line Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 i jak to wykorzystac? wiem o co biega w tej funkcji ale jak zastowoac ja w tym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Sprawdzasz czy nie ma przeciwnika między aktualną pozycją pocisku, a poprzednią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 GML collision_line(x,y,x,y,o_wrog,1,1) np. tak :) W Step to dajesz oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 a jak obliczyć poprzednią pozycje pocisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 GML xprevious yprevious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 GML if collision_line(x,y,xprevious,yprevious,obj_wrog,1,1) { instance_destroy() with(obj_wrog) {hp-=20} } tak jest poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 A nie ma takiej rzeczy jak samemu sprawdzić w gm'ie <_< ? Ciekawostka: ta przed ostatnia 1 oznacza, że ma wykrywać z precyzją a jak wpiszesz 0 to wykryje bez precyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 ok zaznaczylem bez precyzji i dziala, dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 z tym, że te ci odejmie hp od każdego wroga w roomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 no z tym juz sobie poradze a można jakos sprawdzić poprzednią wartość? np ile wynosila poprzednia wartość hp wroga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Możesz sam sobie stworzyć zmienną która to przechowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 W niektórych przypadkach może pomóc GML other Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 A może zrób tak: GML //colizja z wrogiem blabla... hp-=50 blabla... jakis efekt instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 i co ci to da? zrób raczej w przeciwniku GML if(collision_line(bullet.x,bullet.y,bullet.xprevious,bullet.yprevious,self,0,0) { with(bullet) instance_destroy() hp -= 10 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 boom: GML with(bullet) instance_destroy(); //to jest to samo co poprostu instance_destroy(); //w obj bullet //... xD</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Boom a w zmienną "bullet" jak wstawisz odpowiednie id obiektu przycisku? Ja bym to zrobił w obiekcie kuli jednak,a wrogom dał wszystkim tego samego parenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boom Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 bullet to w tym przypadku obiekt. Z poziomu przeciwnika jest to lepsze, bo odejmuje punkty tylko jemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 hmm masz racje ;p EDIT:A może zrób tak: GML //objekt bullet: Kolizja z wrogiem instance_destroy(); //objekt wrog: kolizja z bullet hp-=10 Tak chyba najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Kozaczku mój drogi, poczytaj proszę ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 no co? dobrze xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Nie myślicie że trolu już dawno sobie poradził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 hmm xD Możliwe... xD hehe xD to ja mam pytanie: mam argument[0]=i ma się co 40sekund uruchamiać ;] jak to zrobić ;p samo 40? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 pewnie że sobie poradziłem GML near=instance_nearest(x,y,obj_enemy) if collision_line(x,y,xprevious,yprevious,obj_enemy,0,1) { instance_destroy() near.hp-=damage } o tak sobie poradziłem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Trochę dziwnie i nie jestem pewien czy do końca precyzyjnie, ale skoro działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi