ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mam taki kod w obj_enemy_soldier: w Create GML strzal = 1; w alarm 0 GML strzal = 1; w step GML image_angle = direction; if distance_to_object(o_gracz)<400 { move_towards_point(o_gracz.x,o_gracz.y,1) } if distance_to_object(o_gracz)<300 { if( strzal ) { var i; i = instance_create( x, y, obj_pocisk2 ); i.speed = 10; strzal = 0; alarm[0] = room_speed * 30; } } Proszę o poprawę kodu ponieważ komputer strzela tylko raz a potem nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 W Alarm 0 dopisz: GML alarm[0] = room_speed * 30; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mimek pisze źle, ponieważ wtedy wróg będzie wystrzeliwał dwa pociski naraz. image_angle = direction; if distance_to_object(o_gracz)<400 { move_towards_point(o_gracz.x,o_gracz.y,1) } if distance_to_object(o_gracz)<300 { if( strzal ) { var i; i = instance_create( x, y, obj_pocisk2 ); i.speed = 10; strzal = 0; alarm[0] = room_speed * 30; } } Proszę o poprawę kodu ponieważ komputer strzela tylko raz a potem nic. Zamiast "alarm[0] = room_speed * 30" wpisz "alarm[0]=|czas|*(room_speed/fps)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 wpisałem tak: GML alarm[0]=120*(room_speed/fps) i wyświetla się błąd: Divisoin by 0 Edit: Napisałem tak jak mimek mówił i nic się niezmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mimek pisze źle, ponieważ wtedy wróg będzie wystrzeliwał dwa pociski naraz. Zamiast "alarm[0] = room_speed * 30" wpisz "alarm[0]=|czas|*(room_speed/fps)" Co?! wpisując twój kod będzie mnożył czas razy jeden, no chyba, że FPS spadnie... Wyobraź to sobie: Alarm 0 ma wynosić |czas| pomnożony przez |room_speed, który z reguły ma 30| podzielić na FPS czyli ilość klatek na sekundę, czyli maksymalnie = room_speed. Edycja: Wpisz mój kod... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Mimek wpisałem twój kod ale i tak oddaje 1 strzał a potem tylko za mną łazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axlii Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 w stepie GML if distance_to_object(o_gracz)<300 { if( strzal ) { var i; i = instance_create( x, y, obj_pocisk2 ); i.speed = 10; strzal = 0; alarm[0] = room_speed * 30; // <<<<<<<<<<<<<<<<<< } } zmień na alarm[0] = room_speed * co ile ma sekund strzelać. bo tak bedzie walił co 30 sekund 1 strzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 ni co 30 sekund tylko co 1! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 @Axil: No tak ma, zdaje się, że chce, żeby co trzydzieści sekund strzelał xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 To teraz wpisz mój kod. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 alarm[0] = room_speed * 30; co oznacza "i" i "b" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Dajmy mu jeden kod i nie kłóćmy się. @ussnimitz: Powiedz nam, co ma robić ten kod :) Jeśli chcesz, aby go gonił i co 1 sekundę strzelał to wpisujesz tak w STEP: GML if distance_to_object(o_gracz)<300 { if( strzal ) { var i; i = instance_create( x, y, obj_pocisk2 ); i.speed = 10; strzal = 0; alarm[0] = room_speed * 1; } } A w alarm 0 dopisujesz do tego co masz: GML alarm[0] = room_speed * 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 już sprawdzam ten kod Edit: strzela po 2 pociski Już sobie z kierunkiem poradziłem tylko dalej strzela po 2 pociski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 A nie mówiłem? :) Dopisz do step, tam, gdzie "i.speed = 10": i.direction = point_direction(i.x,i.y,|cel|.x,|cel|.y)" EDIT: i nie dopisuj do alarmu 0 "alarm[0] = room_speed * 1;". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 a zamiast litery "i" co wpisać jak zostawiłem to było to samo a jak pocisk to strzelało w różne kierunki POŁĄCZONO: Dziękuje, sposób Mimka jest dobry tylko musiałem parę rzeczy usunąć no ale trudno przynajmniej działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Sam wpisałeś: "i = instance_create( x, y, obj_pocisk2 ) i.speed = 10". Możesz zamiast mojego "i"wpisać: "instance_nearest(x,y,obj_pocisk2).speed = 10 instance_nearest(x,y,obj_pocisk2).direction = point_direction(instance_nearest(x,y,obj_pocisk2).x, instance_nearest(x,y,obj_pocisk2).y,|cel|.x,|cel|.y)". A tamtą linijkę na początku postu zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ussnimitz Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 powiem wam coś Mimek i Muuuuczek567 Żeby zadziałało musiałem wasze obydwa kody wkleić także każdy pomógł w 50% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi