GladiusX Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam ;-/ Wiem, Wiem że powinienem pisać na forum komputerowym, ale... Chyba mnie tam nie lubią ;-/ Pewnie tak jak i tu... Jednakże przejdźmy do rzeczy. Ostatnio zainteresowałem się językiem komputerowym C++ i... Tutaj mój problem. Kompilator... Znalazłem gcc 4.4.0 czyli najnowsza wersję GCC... I jak zawsze z programami Linuxowymi problem mój... Może ktoś mnie wreszcie nauczy jak je uruchamiać? W windzie było to proste dwa kliknięcia i tyle... Ale do linuksa nie mam żadnych pretensji o to ze jest tak a nie inaczej, w końcu, żebym umiał sprawnie surfować po windzie uczyłem się od 4 roku życia przez około 3 lata... Więc pomóżcie mi jeżeli wiecie jak uruchomić program zrobiony pod linuxa. :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 ./aplikacja w terminalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 30 Czerwca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 pamietaj zeby wpisac rozszezenie np ./gra.cpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 pamietaj zeby wpisac rozszezenie np ./gra.cpp Fail. aplikacje pod linuxa nie mają rozszerzeń... poza tym http://pl.wikipedia.org/wiki/Cpp panie linux mastah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g-Enjoy Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 @Pieter: Czasem je trzeba ochmodzić. Oraz czasem binarki mają rozszerzenia. :P Np. chmod +x aplikacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Polecam taki sposób gcc $1 //gcc to kompilator, a $1 to argument nr. 1 chmod 0777 a.out // Tak na wszelki wypadek ./a.out // Uruchomienie Niestety, ciężko powiedzieć, czy gcc 4.0 jest najnowszą wersją :D Ja w swoim repozytorium Debiana mam wersję gcc-4.3 Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 30 Czerwca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Po pierwsze po co ten link do wikipedii? :huh: a po drugie skąd system by wiedział w jakim języku jest to napisane skoro nie miały by rozszeżeń. Bo kiedy np. właczam program napisany w pythonie to wpisuje z rozszeżeniem (py) Nie mówiłem, że jestem linux mastah. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Omg, ale Python to język interpretowany (programy włączasz "python program.py"), a c++ kompilowany (program kompilujesz, tworzy Ci się binarka a'la exe na windzie i ją odpalasz normalnie ./program). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Po pierwsze pisałęm Pieter o wersji nie 4.0 tylko0 4.4.0 i ta na pewno jest najnowsza... a po drugie próbowałem tego co mi tam na bazgraliście xD ale nic nie chodzi. Za każdym razem w terminalu pisze... " No such file or directory" A tak gdyby co to mam Linux Ubuntu 9.04... Proszę o nowe posty z przydatną mi pomocą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 a po drugie skąd system by wiedział w jakim języku jest to napisane skoro nie miały by rozszeżeń. Bo kiedy np. właczam program napisany w pythonie to wpisuje z rozszeżeniem (py) Omg, ale Python to język interpretowany (programy włączasz "python program.py"), a c++ kompilowany (program kompilujesz, tworzy Ci się binarka a'la exe na windzie i ją odpalasz normalnie ./program). By wiedział np. stąd: #!/usr/bin/python na początku skryptu, więc nie trzeba żadnego python plik.py , jak nie zagłebiliście się do końca w temacie to zostawcie go. topic: Kompilowałes wogóle ten plik? ... gcc plik.cpp -o app chmod +x app ./app Bądź zamiast gcc weź g++ i po problemie. ehhh. eof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi ci o Kompilowanie... TO nie wiem gdzie co i jak... Wiem co to jest kompilowanie i kompilator... Próbowałem tych komend użyć w Terminalu ale nic... Dupa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 #!/usr/bin/python na początku skryptu, więc nie trzeba żadnego python plik.py , jak nie zagłebiliście się do końca w temacie to zostawcie go. Tak, chciałem mu tylko pokazać różnicę między pythonem a cpp, że cpp trzeba kompilować, a pythona nie - wystarczy interpreter. edit To może wklej swój kod cpp i pokaż jakie błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 gcc plik.cpp -o app chmod +x app ./app Wpisuje to i... gcc: plik.cpp: No such file or directory gcc: no input files chmod: nie ma dostępu do `app': No such file or directory bash: ./app: No such file or directory Oto ci chodziło? To jest rezultat wpisania tego do terminala... Tyle... i nie chcę żadnego Pythona tylko C++ Gcc bo to dlamnie nie jest na pięć minut do zabawy jak z Pythonem ja z C++ wiąże przyszłość... Chyba wiesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 gcc plik.cpp -o app chmod +x app ./app Wpisuje to i... gcc: plik.cpp: No such file or directory gcc: no input files chmod: nie ma dostępu do `app': No such file or directory bash: ./app: No such file or directory Oto ci chodziło? To jest rezultat wpisania tego do terminala... Tyle... i nie chcę żadnego Pythona tylko C++ Gcc bo to dlamnie nie jest na pięć minut do zabawy jak z Pythonem ja z C++ wiąże przyszłość... Chyba wiesz o co chodzi. Ale zamiast plik.cpp wpisz nazwę swojego pliku z kodem, jpd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ale jaki swój plik? Halo? Ja chcę uruchomić kompilator Gcc 4.4.0! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ehh, ale kompilator służy do kompilowania gotowego już kodu w c++. Poczytaj jakiś kurs c++. To nie jest game maker, że Ci się włącza jakieś okienko i grę idzie wyklikać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GladiusX Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Czyli napisać w notatniku? xD potem odnieść do formatu i skompilować? Heh to oto chodzi xD Mniej więcej... Dobra dzięki za poświęcenie... THX i zamykam kiedyś do tego wrócę jak coś już napiszę xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi