Dexter12 Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Witam. Mam samochody które poruszają się na "path`ah" i mają przydzielony parent. I teraz chciałbym gdy player dotknie samochodu KTÓREGO SPEED WYNOSI WIĘCEJ NIŻ 3 odejmowało bohaterowy 40 hp. Kod mam taki: GML if ( speed > 3 ) { health -= 40 } } w kolizji z graczem i to niestety nie działa. Próbowałem jeszcze takiej metody GML if (distance_to_object(hero) <=4) { if ( speed > 3 ) { health -= 40 } } W evencie step ale również nie działa. Co zrobić aby to działało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 if other.speed > 3 { health-=40 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter12 Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Przepraszam, ale mógłbyś jaśniej? Gdzie mam ten kod wkleić? Próbowałem w kolizji z playerem i kolizji z samochodem itp. i nigdzie to nadal nie działa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Kod masz dać do step.Teraz wyjaśnię: jeśli(if) objekt z którym kolidujemy (czyli other) ma szybkość(speed) większą niż 3... ...to odejmujemy 40% życia(health) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Kod jest dobry. Może samochód ma speed równy 3? Albo zmieniasz wartość nie tej zmiennej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 47xxxxx ogarnij się i czytaj uważnie ze zrozumieniem. On ma ten kod w samochodzie a nie w playerze... Fakt kod jest w porządku. Podeślij mi plik to oblukam co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 On ma ten kod w samochodzie a nie w playerze...Ja pisałem w jakim objekcie ten kod dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 No a ty napisałeś taki kod, który by musiał dać w playerze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Zapomniałem, że mowa jest o pathu. Gdy obiekt porusza się po pathu speed jest równy 0. Użyj path_speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi