Dexter12 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Witam wszystkich użytkowników! Otóż tak jak w temacie zaczełem z kolegą robić grę top-down podobną do gta2, mamy samochody itp. Chcemy zrobić możliwość wchodzenia do niektórych budynków. I teraz pojawia się problem: wchodzenie do budynku jest ok, ale z wychodzeniem gorzej. Bo gdy wychodzę z budynku(room2) i przechodzę do miasta(room1) player jest w tym samym miejscu gdzie jego spawn także co zrobić aby pojawił się koło wyjścia (obiektu wejścia) ? Jeszcze jedno: Jak mam 2 roomy [miasta] to teraz jak zrobić że samochodem przejade to w następnym roomie pojawia się player z samochodem w takim jakim siedzi a jak nie to normalnie player? Wiem że nie dokładnie opisałem problem ale mam nadzieję że zrozumiecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Zaznacz w roomie Persistent,zakładka Settings BTW:200 post!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter12 Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Tyle że to wtedy objekt pojawi się w następnym roomie o tym samym położeniu co w poprzednim o ile się nie mylę. A jak z wyściami z budynków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 GML (PLAYER) (CREATE)global.car = tensamochodktorymjedzie (ROOM START)if global.car = tensamochodktorymprzedtemjechał { instance_create(x,y,tensamochodktorymprzedtemjechał) (funkcja wsiadania do samochodu) } Nie testowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marker Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Tyle że to wtedy objekt pojawi się w następnym roomie o tym samym położeniu co w poprzednim o ile się nie mylę...? Mozna dodac do tego, ze jesli przejdzie do kolejnego rooma, to x = , y = ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Przy wejśćiu: global.pozycja_x=x; global.pozycja_y=y; Przy wyjściu: x=global.pozycja_x; y=global.pozycja_y; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi