XxMichałxX Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 chciałem zrobić takie coś, że jest limit wysłania formularzy - np 3 razy wysle formularz = musi czekac 2 godziny zeby mogl wyslac ponownie, czyli 6 godzin zeby spowrotem jego ip w bazie miało i wiecej juz nie mozna. tylko ze nie wiem jak to zrobic... kombinowałem cos takiego: w bazie tabela 1: id = tutaj nie wiem jak zrobic ze np pojawi sie ip i doda sie do tabeli w bazie i bedzie to np szóste ip to ma sie id=6 ip = ip tego kto wszedl ilosc = ilosc, ile razy jeszcze moze wyslac formularz czas = czas w minutach ktory mu pozostal do dodania szansy tabela 2: iloscw = ilosc wszystkich ip ktore wyslaly i w cronie (nie wiem jak sie ta strona z cronem nazywala) ze co 5 minut ma sie wykonywac skrypt w php: $cur=0; $iloscw=[...]; //czytanie z bazy ile wszystkich ip while ($cur<$iloscw) { $il=[...]; //czytanie ile pozostalo wejsc temu z id=$cur (WHERE (id=$cur)) if ($il<3) { $time=[...]; //czytanie ile czasu mu zostalo if ($time>0) {[...]$time-5[...]; //wysylanie do bazy time-5 (-5 minut)} else{[...]$il+1[...]; //wysylanie do bazy ilosc+1 czyli dodaje szanse [...]120[...]; //wysylanie do bazy time=120} } $cur+=1 } poszloby tak? czy jakos inaczej i łatwiej mozna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Ja ci proponuje na sesjach, pobierasz IP i zapisujesz sesje ip oraz liczbe wysłań formularza, gdy będzie więcej niż 3 to już z tego IP nie wyśle, oczywiście jeśli usunie sesje to będzie mógł :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 nie znam tych sesji :) to moze podaj jakis kod przykładowy zeby zabezpieczyc .. bo ktos moze zaspamic mi e-mail. index.php - formularz send.php - skrypt na wysylanie e-maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi