Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Mam problem z moją strzelanką. Otóż mam obiekt obj_hero, który obraca się w stronę myszki. Przy naciśnięciu LPM obiekt ma strzelać. I strzela, z tym że pocisk wylatuje prosto z lufy tylko, jeżeli obiekt jest skierowany w dół. Jeżeli myszkę mam gdzie indziej, kula wylatuje z jego pleców,boku czy innych miejsc z których nie powinna wylatywać :PP Da się z tym cokolwiek zrobić?? Z góry dzieki. P.S. sory za nazwe tematu, ale sami widzicie że nie sposób nadać temu tytuł :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Wejdź do sprita bohatera ,i nacisnij center. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Ehh... zrobiłem tak. A potem od środka dodałem tyle pikseli w x i y, żeby obiekt tworzył się w końcówce lufy. Tylko jak obróce obiekt to kula tworzy się w tym miejscu w którym byłaby lufa, gdyby obiekt był obrócony w dół. A jak zostawie samo center to będzie mi ze środka bohatera strzelało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Nikt nie będzie zwracał uwagi na to .Poprostu daj depth pocisku większy od bohatera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Tak, jeżeli lufa pistoletu jest prosto przed twarzą bohatera. No niby jest, ale inne bronie, np. rakietnica, są bardziej z boku. Wtedy już tak fajnie nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Poczytaj o lengthdirach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Poczytałem :P Dałem GML instance_create(x+lengthdir_x(3,point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y)-90),y+lengthdir_y(22,point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y)),bullet); i działa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Łapaj przykład: https://gmclan.org/up348_11_przyklad_czolg.html P.S. sory za nazwe tematu, ale sami widzicie że nie sposób nadać temu tytuł tongue2.gif Wcale nie -.- EDIT: Kurde spóźniłem się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 ano ja kiedys tez miałem taki problem (w meteorite of destruction ^^) ale sobie właśnie poradziłem bo ustawiłem orgina dobrze, i dałem lengthdir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Hmm... jednak jeszcze nie jest tak jak ma być :P Tutaj macie moje wypociny :P jakby ktoś miał czas, może sprawdzić co jest źle. @Platyna twój link nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Poprawiłem: https://gmclan.org/up348_4_przyklad_czolg.html Twój też nie działa. Daj w rar :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 https://gmclan.org/up3313_4_gc.html :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Wydaje się że wszystko ok. Tylko musisz troszkę jeszcze z wartościami lenghdirów pokombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 no wyliczyłem dokładnie ile pikseli w paincie na powiększeniu :/ nie wiem czemu nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 W lengthdir_y podaj te same argumenty co w lengthdir_x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 nie wiem jak to niby mogłeś wyliczyć... Pamiętaj że jeśli jest przesunięta ta ręka trochę to też kąt musisz trochę zmodyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 @Maxpayn Nie działa :/ @Platyna No po prostu sprawdziłem ile pikseli w dół i w prawo jest ten punkt tworzenia się pocisku od origina. Też myślałem z tym kątem ale to nie miałoby aż takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 lengthdir'y musza działac nie ma wyscia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Właśnie miało. Jak masz wyliczoną odległość od origina do guna to jeszcze musisz znaleźć odpowiedni kąt. Bo samo direction będzie źle bo gun jest trochę przesunięty, bo jest tam gdzie rąka a nie ciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 http://www.gmclan.org/up1775_12_gc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Yy... nie wiem czy dziekować czy narzekać bo po 1 mam tylko gm6 a po 2 daj w .rar bo nie działa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 http://www.gmclan.org/up1775_11_gc6.html prawym>zapisz element docelowy jako... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 hmm?? jakim cudem to działa :P nie kumam ale i tak dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi