XxMichałxX Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 robie sobie tak sobie program graficzny :D wymyśliłem jak będe zapisywac to co ktos narysowal - screen part ale potem mysle - a jak bedzie otwierac pliki? dlatego pytam się tu czy jest jakis dll do grafiki zeby eksportowac i importowac np z bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pivot18 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Co za trudne pytanie ;P Ale po prostu lol... Robisz zeby view sie zblirzył do rysunku Wszystkie toole znikły... I o to masz i efekt obrazka... Kiedys se też cos takiego robiłem ale opuściłem projekt ;P DLL'ów lepiej nie używać.. Bo po co... Chyba ze masz zamiar to "ulepszyc" Otwierać pliki będzie jako Obrazek albo jako save... TZN... Zapisujesz jako Projekt lub obrazek... tak jak w gimpie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 DLL'ów lepiej nie używać.. Bo po co... Nie widzę sensownego wytłumaczenia tejże wypowiedzi. Po to się je używa aby móc korzystać w GM z tego czego jemu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Nie rozumiem cię. Raz dajesz przykład strzelanki online (rzekomo twój), a nie długo potem zadajesz takie pytania ? Zapisujesz grafikę, potem wczytujesz ją, dodajesz jako background/sprite i gotowe. Chyba że nie o to ci chodziło- to przepraszam. Zapisywanie pewnie dasz rade zrobić, masz wczytywanie jako sprite: GML (Wczytywanie) sprite_index=sprite_add(get_open_filename('All allowed formats',''),1,1,0,0,0,0,0); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (rzekomo twój) mój. Nie rozumiem cię. Raz dajesz przykład strzelanki online (rzekomo twój), a nie długo potem zadajesz takie pytania ? Taka strzelanke zrobic jest cholernie łatwo i nie wiem co sie tak 'podniecacie' ;P --- no dobra sproboje z background add, tez na to wpadłem ale wole dll-a, no ale skoro mówicie ze to no to z tym zrobie. i teraz taki offtop - pytanie: rysuje kwadrat i jak zrobic ze jak trzymam przycisk to ma sie narysowac kwadrat od fx i fy do mouse_x i mouse_y i odrazy sie zmazac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 GML if mouse_check(mb_left) {draw_rectangle(fx,fy,mouse_x,mouse_y,0)} ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 no nie bo to pod surface namaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 No to daj potem cleana: GML if mouse_check_button(mb_left) {draw_rectangle(fx,fy,mouse_x,mouse_y,0)} if mouse_check_button_released(mb_left) { surf=surface_create(room_width,room_height); surface_set_target(surf); draw_clear_alpha(c_black,0) surface_reset_target(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 a tam w sumie stwierdziłem że nie bede robic programu graficznego .. duzo juz jest takich. zrobie coś innego ale co to tajemnica ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi