Pitero Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Mam taki problem: jest sobie zmienna global.gender, po nacisnieciu przycisku "Boy" global.gender=1, przy "Girl"- global.gender=2. i teraz: Event Draw: if (global.gender=1) { draw_sprite(s_boy,image_index,500,500); } if (global.gender=2) { draw_sprite(s_girl,image_index,500,500); } Gdzie popełniłem błąd? PS.Wiem, że to proste ale jakoś nie wychodzi mi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 nie wim o co ci chodzi... co chcesz uzyskac?? po nacisniecu Boy ma byc hlopak a po nacisnieciu girl ma byc dziewczynka tak?? zaraz dam koda... Zdefiniuj sobie gdzies zmienna: GML global.sex=1 (sex po angielsku to jak sie nie myle plec jest :D) potem przycisk GIRL: GML EVENT Mouse Left Pressed: global.sex=1 potem przycisk BOY: GML EVENT Mouse Left Pressed: global.sex=2 potem obiekt rysujacy naszego dziewczynke i chlopaka: GML EVENT Draw: if global.sex=1 then draw_sprite(spr_girl,0,500,500) if global.sex=2 then draw_sprite(spr_boy,0,500,500) Edit Poprawilem kod :D:D sorka zle napisalem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitero Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Coś w tym stylu :) Dzienx wielkie :) EDIT: Dalej nie rysuje ich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 spakuj w rar i zrób hasło i podeślij linka na pm.. Edit: a może masz room o wielkości 640x480 i twoje postacie rysowane sa za nim?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitero Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 być może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 być może... lol co to w ogóle ma być?? weź sprawdź i zobacz... dopiero pisz... przeciągasz tylko temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitero Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 lol co to w ogóle ma być?? weź sprawdź i zobacz... dopiero pisz... przeciągasz tylko temat... Boże... mówie , że może room ma 640x480 i za nim się to rysuje.... Za taką pomoc to dzięki bardzo :/ temat do zamknięcia... Poradze se jakoś sam -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 o zall.... nie wiesz jak się sprawdza szerokosc i wysokość rooma?? no weź zmień te wartości 500 i 500 na 300 i 300 i będzie co się obrazu bulwersujesz? takie odpowiedzi : "Być moze" mi to nic nie mówi ... trzeba było się zapytać obrazu jak się sprawdza wielkość rooma;/ GML EVENT Draw: if global.sex=1 then draw_sprite(spr_girl,0,200,200) if global.sex=2 then draw_sprite(spr_boy,0,200,200) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 A czy kładziesz ten objekt na mapce(room)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi