Farkraj Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Witam wszystkich :] mam otóż taki problem. Chciałbym odwołać się z bohatera przy ataku do najbliżej znajdującego się przeciwnika, a raczej jego zmiennej GML hp próbowałem tak: GML if zabiera = 1 { instance_nearest(x,y,obj_monster).hp -= 10 ready = 0 alarm[0] = 20 } niestety to nie działa :( Jak to trzeba ułożyć żeby zabierało hp najbliższemu obj_monster? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Zrób to na zmiennej ? GML if zabiera = 1 { xxx=instance_nearest(x,y,obj_monster) with(xxx) {/*nie wiem czy ma być 'obj_monster.' */hp-=10} ready = 0 alarm[0] = 20 } . Nie jestem pewny, ale chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Pewnie się wygłupie ale może spróbuj: GML NearestObject = instance_nearest(x,y,obj_monster) A potem GML NearestObject.hp-=1 Nie wiem czy to będzie działać ;p E: @Up: Szybciej ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 @Mimek atakuje mi wszystkie manekiny na planszy a nie najbliższy :( POŁĄCZONO : @Matyxon Twoje działa :D że też sam na to nie wpadłem... pączki mnie otumaniają xD ojezu sryy za doublepost :( (( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Nie dziwie się, że moje nie działa. To wszystko przez GML with(xxx) {hp-=10}, a mianowicie dlatego, że powinno być GML xxx.hp-=1o, ale to już Matyxon powiedział :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Marca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 A nie jest tak, że jeśli piszesz "if x=2" to zawsze będzie true, bo od razu nadaje tą wartość zmiennej? Nie wiem czy tak jest w GM, ale w cpp tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 no jak dasz x = 2 to będzie true bo zmienna jest zdefiniowana i przypisałeś jej już 2. (x = 0) = false (x = 1,2,3..etc) = true ale to też chyba zależy do czego wykorzystujesz x. Bo jak masz if x = 2 a w jakiej akcji przypisales x = 2 to jest true ale jak x = 1 to juz nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Marca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Nie, żeby sprawdzić czy ma wartość to piszesz ==, a jak nadajesz wartość =. Przynajmniej w cpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 W gml x=2 to to samo co x==2, czyli warunek if x=2 w przeciwienstwie do cpp nie bedzie zwracal zawsze true. Wracajac do instance nearest: GML (instance_nearest(x,y,obj_monster)).hp -= 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 @ AntY " = " i " ==" w gml to to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi