cysior Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Mam kilka pytań. 1. Jak zrobić tak by gdy skacze hero w prawo to podczas skoku (jest sprit lotu w prawo) a gdy wybija sie biegnąc w lewo to spirt hero skaczącego w lewo. 2. Jak zrobic cos na styl "no key" ale tylko dla strzałek ? (chodzi mi o to ze mam animacje hero który odpoczywa i ten sprite jest ustawiony w evencie "no key" ale klikne np. s i strzałke i gdy puszczę s to wtedy bohater zatrzymuje sie z jedej kratek biegu.) GML sprite_index=right image_speed=0.3 3.Jak zrobić gdy podczas biegniecia w prawo (mam spirt :bieg w prawo) puszcze klawisze to zostanie mi animacja spoczynek_prawo? Taki mam kod w step: GML if place_free(x,y+1){gravity = 0.8}else{gravity = 0} if keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(vk_right) { if keyboard_check(vk_left) { sprite_index=left image_speed=0.3 if place_free(x-6,y) then x-=6 } if keyboard_check(vk_right) { sprite_index=right image_speed=0.3 if place_free(x+6,y) then x+=6 } } else { image_speed=0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 3.Jak zrobić gdy podczas biegniecia w prawo (mam spirt :bieg w prawo) puszcze klawisze to zostanie mi animacja spoczynek_prawo? Taki mam kod w step: GMLif place_free(x,y+1){gravity = 0.8}else{gravity = 0} if keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(vk_right) { if keyboard_check(vk_left) { sprite_index=left image_speed=0.3 if place_free(x-6,y) then x-=6 } if keyboard_check(vk_right) { sprite_index=right image_speed=0.3 if place_free(x+6,y) then x+=6 } } else { image_speed=0 } GML (step) if place_free(x,y+1){gravity = 0.8}else{gravity = 0} if keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(vk_right) { if keyboard_check(vk_left) { direction = 180; sprite_index=left image_speed=0.3 if place_free(x-6,y) then x-=6 } if keyboard_check(vk_right) { direction = 0; sprite_index=right image_speed=0.3 if place_free(x+6,y) then x+=6 } } else { image_speed=0 } if ( !keyboard_check( vk_right ) && !keyboard_check( vk_left ) ) switch( direction ) { case 0: { sprite_index = right; image_speed = 0.3; } break; case 180: { sprite_index = left; image_speed = 0.3; } break; } } reszty pytań nie zrozumiałem :| E: zrozumiałem nr. 2 GML if ( !keyboard_check( vk_left ) && !keyboard_check( vk_right ) && !keyboard_check( vk_up ) && !keyboard_check( vk_down ) ) { sprite_index=right image_speed=0.3 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Gdy podskoczę coś się dzieje z grawitacja i szybkością chodu. Taki mam kod do skakania GML if ! place_free(x,y+1){vspeed = -10} Edit: Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 GML if keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(vk_up) or keyboard_check(vk_right) { if keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=idzie_lewo if keyboard_check(vk_right) and !keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_left) then sprite_index=idzie_prawo if keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=skacze_gora if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=skacze_lewo if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_right) and !keyboard_check(vk_left) then sprite_index=skacze_prawo } else { sprite_index=nudzi_sie } w step te skacze idzie itp to sa nazwy spritow nazwij sobie te sprity jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 GMLif keyboard_check(vk_left) or keyboard_check(vk_up) or keyboard_check(vk_right) { if keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=idzie_lewo if keyboard_check(vk_right) and !keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_left) then sprite_index=idzie_prawo if keyboard_check(vk_up) and !keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=skacze_gora if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_left) and !keyboard_check(vk_right) then sprite_index=skacze_lewo if keyboard_check(vk_up) and keyboard_check(vk_right) and !keyboard_check(vk_left) then sprite_index=skacze_prawo } else { sprite_index=nudzi_sie } w step te skacze idzie itp to sa nazwy spritow nazwij sobie te sprity jak chcesz Dobra dzieki!!! Temat do zamknięcia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi