LRostalski Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Chciałbym gdy uruchomię grę to pokazywał się taki filmik np. w formacie avi potem wciskam enter i mi się przerywa i pokazuje się menu a jeżeli nie wcisnę entera to gdy się skończy to też mi się pokaże menu. Tylko jak to zrobić próbowałem już wielu metod ale nic mi się nie udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 W create wystarczy to: splash_show_video('filmik.wmv',0) proponuje WMV ponieważ AVI w gm nie odtwarza dzwięku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Dla wersji 6.1 chyba jest GML show_video('video.wmv',0) również proponuję WMV bo gdy u siebie próbowałem nie było właśnie dźwięku, ale to nie chodzi o to że AVI tylko kodeki... ;] a WMV odtwarza ze standardowymi widowsa więc jest najlepszy dla gm. Albo możesz po prostu użyć klocka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 taki najprostrzy sposób. ja napiszę tak: najpier tworzysz room w nim umieszczasz obiekt i dajesz: w create: show_video(fname,full,loop) fname to sciezka do filmu, a jesli chcesz nacaly ekran to dajesz full jako 1. licznik=300 sprawdzasz ile sekund trwa filmik, przypuśćmy że 10 sekund. jesli room_speed masz 30 (tak jest ustawione) to to 30 to właśnie 1 sekunda. czyli analoginie 300 = 10 sekund, stąd licznik=300, bo bedzie potrzebny do stepa. w step: licznik-=1 if keyboard_check(vk_enter) or licznik<=0 then { room_goto(room_menu) } a formaty filmu to avi i mpg (help) i masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi