Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Mam problem, a mianowicie jak zrobić, aby było "przejście do następnego poziomu po zabiciu wszystkich". Proszę o szybkom i szczerą pomoc. z góry dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Najlepiej użyć zmiennych :) W CREATE bohatera wpisz: kill=0 A przy zabiciu wroga: kill+=1 A w STEP bohatera: if kill=(tutaj wpisz ilu tam masz wrogów) { goto_room(nazwa rooma) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 GML if instance_number(parent_wrogow) = 0 then room_goto_next(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Aha, mój błąd zamiast goto_room ma być room_goto(nazwa rooma) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 GMLif instance_number(parent_wrogow) = 0 then room_goto_next(); 1. Gdzie to w bochaterze? 2. (parent_wrogow) -co tutaj nazwa czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 1. Gdzie Ci potrzeba. 2. Tak, nazwa obiektów "wrogów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 no i błąd Ale 1 w bohaterze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 https://gmclan.org/up152_12_score_.html Take a look. Tylko zniszczy tych złych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Mi złych rozwala, ale do room'a mi nie idzie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 a nie powiedziałeś czy teraz ci działa to co ci napisałem <_< W CREATE bohatera wpisz: kill=0 A przy zabiciu wroga: kill+=1 A w STEP bohatera: if kill=(tutaj wpisz ilu tam masz wrogów) { room_goto(nazwa rooma) } Teraz dobrze powinno być :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Tamten przykład co Tymon dał w jednak zadziałał było tam jak iść do następnego room'a Dzięx za pomoc wam wszystkim :thumbsup: Edit: a jak zrobić żeby gra startowała po naciśnięciu spacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Od tego jest odpowiednie zdarzenie w GM. Poszukaj, już pokazywać palcem nie będę. Dodaj w nim tylko przejście do odpowiedniego rooma i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 A jak chcę zrobić inny cel to mi wyskakuje błąd :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Egzekutor, twoja metoda jest niepoprawna (przy zabiciu wroga dodaje zmienną niszczącemu się wrogowi i wywala błędy, bo jej u wroga nie ma) i nieelastyczna (do każdego levelu inną zmienną). No offence. Edit: a jak zrobić żeby gra startowała po naciśnięciu spacji? Event press space -> jakiś event, np. kod room=costam; Tymon był szybszy, ale ode mnie masz na tacy. A jak chcę zrobić inny cel to mi wyskakuje błąd Co my? Jasnowidze jakieś? Treść błędu podaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malaczek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Nie już wszystko ok. Tylko ja mam w grze celownik z przykładu lecz jak wcisnę przycisk pyszy bez naboi to i tak bandziory umierają :( POMOCY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi